Şeful CJ Mureş neagă gravitatea condiţiilor de trai din centrele de copii cu dizabilitati, unde sunt paturi subdimensionate, camere fără uşi

Imagine ilustrativă (Salvaţi Copiii România)
Andrei Popescu
13.01.2025

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a parut, duminica seara, sa minimalizeze descoperirile facute de doua organizatii in cateva centre din municipiu pentru copii cu dizabilitati, afirmând că echipa de verificare constituită prin ordin al prefectului nu au identificat “situaţii care să pună în pericol sănătatea, integritatea corporală sau viaţa” copiilor si ca nu este necesara mutarea acestora in alte locatii.

“Nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol sănătatea, integritatea corporală sau viaţa beneficiarilor”, aceştia fiind în siguranţă. Consiliul de Monitorizare alături de reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice au realizat verificări în patru centre pentru copii cu dizabilităţi ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş din Târgu Mureş, în cursul acestui weekend.

În urma afirmaţiilor făcute public, prin ordinul nr. 11/2025 al prefectului, a fost constituită o echipă mixtă, din care face parte şi un reprezentant al Consiliului Judeţean Mureş. Duminică am convocat o şedinţă de lucru pentru a analiza neregulile sesizate de organismele de control, apărute şi în presă, precum şi modalităţile de soluţionare a problemelor identificate”, a precizat Peter Ferenc, citat de News.ro.

De asemenea, Ferenc a transmis că, în acest moment, “starea copiilor cărora li se asigură servicii sociale în cadrul centrelor nu este una alterată, în raport cu situaţia lor medicală, siguranţa fiind termenul care reflectă corect realitatea”.

“Copiii sunt în siguranţă. Condiţiile în care se desfăşoară activităţile celor patru servicii sociale nu sunt de natură să genereze încălcări ale standardelor sociale, disfuncţionalităţi punctuale care pot exista urmând a fi îndreptate de îndată, pe baza constatării organelor abilitate (DSP, AJPIS etc.). Condiţiile existente nu reclamă măsuri de mutare a copiilor”, a continuat el.

Totodată, şeful Consiliului Judeţean Mureş a afirmat că, în timpul acţiunilor de control, “nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol sănătatea, integritatea corporală sau viaţa beneficiarilor”.

“Din datele şi informaţiile de care dispunem în relaţia cu DGASPC nu au fost identificate indicii de suspiciune privind comiterea vreunei infracţiuni, aşa cum a susţinut reprezentantul CRJ. În mod independent de acţiunile de control în cadrul echipelor mixte, Consiliul Judeţean va avea propria echipă de verificare care pe lângă chestiunile punctuale imputate, va efectua şi o verificare sistemică a domeniului pentru a lua măsuri de îmbunătăţire în interesul beneficiarilor”, a adăugat el.

Nu în ultimul rând, într-o postare pe pagina sa de Facebook, el a anunţat că a solicitat conducerii DGASPC “să colaboreze în continuare cu autorităţile, să asigure transparenţă totală în anchete şi să se pună la dispoziţia presei, deoarece publicul are dreptul să ştie cum s-a putut întâmpla acest lucru”.

Reamintim că, sâmbătă dimineaţa, Centrul de Resurse Juridice şi Consiliul de Monitorizare au controlat patru centre din municipiul Târgu Mureş în care sunt adăpostiţi în total 63 de copii cu dizabilităţi, deşi capacitatea totală este de 51 de locuri, şi au descoperit că locaţiile nu au autorizaţie de funcţionare, iar condiţiile sunt insalubre şi nepotrivite.

Mai exact, Centrul de Resurse Juridice şi Consiliul de Monitorizare au găsit saltele învelite în plastic, paturi subdimensionate, camere fără uşi sau încuiate cu zăvor şi înghesuială. În ceea ce priveşte copiii, aceştia ar fi malnutriţi, iar starea lor este precară.

De asemenea, CRJ a anunţat că va sesiza Parchetul General şi cere intervenţia tuturor autorităţilor statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor