Şeful Bundesbank susţine că Franţa trebuie să ia în serios reducerea deficitului

Franţa are o responsabilitate specială ca ţară influentă din zona euro să ia în serios regulile de reducere a deficitului, chiar dacă deficitul bugetar este deasupra nivelului ţintă, a declarat preşedintele Bundesbank Jens Weidmann
Jens Weidmann, preşedintele Deutsche Bundesbank (Hannelore Foerster / Getty Images)
Epoch Times România
21.05.2013

Berlin, Germania - Franţa are o responsabilitate specială ca ţară influentă din zona euro să ia în serios regulile de reducere a deficitului, chiar dacă deficitul bugetar este deasupra nivelului ţintă, a declarat preşedintele Bundesbank Jens Weidmann într-un interviu publicat duminică.

Weidmann a declarat pentru ziarul Bild am Sonntag că credibilitatea noilor norme din zona euro ar fi afectată în cazul în care flexibilitatea lor ar fi împinsă la limita de la început.

"Evoluţiile economice din unele ţări au fost într-adevăr mai slabe decât ne-am aşteptat, iar normele europene oferă în astfel de cazuri o anumită cantitate de flexibilitate", a declarat Weidmann când a fost întrebat despre faptul că Italia, Franţa şi Slovenia au primit mai mult timp pentru a-şi îndeplini criteriile de stabilitate.

"Franţa, dar şi Germania, au o responsabilitate specială, ca greii din zona euro, să ia în serios noile reguli de reducere a deficitului create anul trecut pentru a reduce deficitele bugetare", a spus el. Weidmann a menţionat că deficitul bugetar al Franţei încă este "peste 3 la sută."
Comisia Europeană a decis săptămâna trecută să acorde Franţei doi ani pentru a reduce deficitul la sub 3 la sută din produsul intern brut, din cauza perspectivelor economice slabe ale ţării din zona euro lovită de recesiune.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a lăudat eforturile de reformă ale Franţei şi a declarat că decizia de a da Franţei încă doi ani pentru a reduce deficitul a fost "acceptabilă", a relatat ziarul german regional Rheinische Post.

"În cazul în care o situaţie înrăutăţită înseamnă că este necesară prelungirea termenului limită pentru a reduce deficitul la un maxim de 3 la sută, atunci acest lucru este acceptabil", a declarat Schaeuble potrivit ziarului.

Schaeuble a declarat că guvernul francez ştie ce avea de făcut şi a adăugat că Franţa este "pe drumul cel bun." "Unele aspecte vor dura, probabil, mai mult decât în altă parte", a spus el, adăugând că nu ar trebui, însă, să uităm că structura economică a Franţei este diferită de cea din alte ţări, cum ar fi Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor