Şeful AIEA "nu este optimist" în legătură cu accesul într-o zonă militară a Iranului
alte articole
Şeful agenţiei ONU pentru monitorizare nucleară a susţinut că există şanse minime de înregistrare a unui progres, după ce discuţiile cu Iranul vor fi reluate vineri, dar a declarat că agenţia va urmări obţinerea accesului într-o zonă militară despre care diplomaţii spun că ar fi fost curăţată de dovezile unei activităţi nucleare ilicite, potrivit unui raport Reuters.
O vizită în complexul Parchin a devenit o prioritate pentru Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, în încercarea de a încheia ceea ce Occidentul vede ca un blocaj iranian al unei anchete AIEA cu privire la acuzaţiile că Teheranul încearcă să proiecteze o armă nucleară.
Citând imagini din satelit, diplomaţii occidentali susţin că Iranul a demolat câteva clădiri mici şi a mutat pământ în Parchin, într-o încercare aparentă de a curăţa probe incriminatoare din locul unde AIEA crede că au fost efectuate teste relevante pentru arme nucleare, într-o cameră de oţel, cu un deceniu în urmă.
Iranul neagă acuzaţiile cum că ar vrea să dezvolte tehnologia armelor nucleare, spunând că doreşte energie atomică doar în scopuri civile.
Dar refuzul său de a lăsa ca AIEA să inspecteze activităţile nucleare, pentru a putea afla dacă acestea sunt sau nu sunt paşnice, a condus la sancţiuni internaţionale aspre împotriva Iranului şi a intensificat speculaţiile că Israelul, inamicul dintotdeauna al Teheranului, ar putea bombarda locurile sale nucleare ca o soluţie de ultimă instanţă.
Iranul susţine că Parchin, aflat la aproximativ 30 km sud-est de capitala Teheran, este un loc militar convenţional şi a numit "ridicole" astfel de acuzaţii.
Discuţiile AIEA-Iran de vineri, de la Viena, ar putea oferi Teheranului o şansă de ultimul moment în influenţarea conţinutului unui raport în curs al Agenţiei privind Iranul, dacă autorităţile iraniene vor face concesii în ceea ce priveşte accesul la locuri, documente şi funcţionari.
Cel mai recent raport trimestrial va fi prezentat în faţa consiliului de administraţie al agenţiei formată din 35 de naţiuni, care se întruneşte pe 10-14 septembrie, Iranul dominând din nou ordinea de zi.
AIEA a precizat în rundele anterioare de negocieri din acest an că cererea sa imperativă este să primească acces la Parchin.
Iranul, la rândul său, susţine că trebuie mai întâi să convină asupra unui cadru pentru solicitarea AIEA, înainte de a-i permite accesul - o poziţie respinsă de diplomaţii occidentali ca tactici de tergiversare.