Şeful agenţiei MI6: China este cea mai mare prioritate a noastră

Şeful MI6, Richard Moore
Şeful MI6, Richard Moore (Getty Images)

Şeful agenţiei de informaţii MI6 din Marea Britanie a declarat, marţi, că regimul chinez reprezintă o „provocare serioasă” pentru pacea globală şi a devenit „cea mai mare prioritate” pentru organizaţia sa.

Vorbind la Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS) din Londra, şeful MI6, Richard Moore, a enumerat China, Rusia, Iran şi terorismul internaţional drept „Cele patru mari” priorităţi ale comunităţii de informaţii occidentale, dar a subliniat că „adaptarea la o lume afectată de ascensiunea Chinei este cea mai mare prioritate pentru MI6.”

Moore a mai spus că „nu există nicio îndoială” că preluarea de către talibani a Afganistanului nu numai că a ridicat moralul teroriştilor la nivel global, ci a încurajat şi regimuri precum China, Rusia şi Iran.

Moore a avertizat că agenţiile de spionaj chineze sunt „foarte capabile” şi organizează operaţiuni de spionaj „la scara largă” împotriva Regatului Unit şi a aliaţilor săi. „Acest lucru include vizarea celor care lucrează în guvern, în industrii sau în cercetare de interes deosebit pentru statul chinez. De asemenea, monitorizează şi încearcă să exercite o influentă nejustificată asupra diasporei chineze.”

Moore a spus că ofiţerii chinezi de informaţii caută să exploateze „natura deschisă” a societăţilor occidentale, iar regimul chinez a încercat să „distorsioneze discursul public şi luarea deciziilor politice pe tot globul”.

Şeful serviciilor de informaţii a marii Britanii a mai subliniat că asertivitatea tot mai mare a Chinei – în special „dorinţa sa de a rezolva problema Taiwanului” – ameninţă pacea globală şi ar putea duce la conflicte.

„Partidul Comunist Chinez favorizează din ce în ce mai mult acţiunile decisive din motive de securitate naţională”, a spus el. „Zilele lui Deng Xiaoping care se ghida după dictonul 'ascunde-ţi puterea, aşteptă să-ţi vină timpul' s-au încheiat de mult.”

„Beijing-ul crede în propria propagandă despre fragilitatea societăţii occidentale şi subestimează hotărârea Washington-ului. Riscul de calcul greşit al Chinei din cauza excesului de încredere este real.”

Moore a menţionat că Beijingul a eliminat drepturile şi libertăţile individuale în Hong Kong în numele securităţii naţionale, iar statul său de supraveghere a comis abuzuri pe scară largă a drepturilor omului, inclusiv detenţia arbitrară a aproximativ 1 milion de musulmani uiguri.

„În mod îngrijorător, aceste tehnologii de control şi supraveghere sunt din ce în ce mai mult exportate către alte guverne de către China: are loc extinderea reţelei de control autoritar în întreaga planetă”, a spus el.

Moore a spus că Regatul Unit doreşte ca alte ţări să aibă „ochii limpezi cu privire la capcana datoriilor - prin care China încearcă să obţină controlul asupra unor ţări mici - de la expunerea datelor şi vulnerabilitate la constrângere politică - ce decurge din dependenţa de relaţii în care nu se poate recurge la o justiţie independentă sau la o presă liberă”.

„Vom căuta un set de parteneriate cu diferite ţări şi regiuni pe aceste probleme, încercând să construim o cauză comună pentru preocupările comune.”

Anterior, într-un interviu acordat programului „Today” de la BBC Radio 4, Moore a avertizat despre utilizarea de către China a „capcanelor creditelor şi capcanelor de date” cu scopul de a controla ţări şi indivizi.

El a spus că procedeul numit „capcana datoriei" a permis regimului chinez să controleze porturi – care ar putea fi folosite ca baze navale – în ţări care nu sunt în măsură să ramburseze împrumuturile.

El a adăugat: „Capcana datelor este aceasta: dacă permiteţi unei alte ţări să obţină acces la date cu adevărat critice despre societatea dvs., care în timp vă vor eroda suveranitatea, veţi pierde controlul asupra acestor date.”

Moore a spus că Regatul Unit este „foarte conştient” de aceste riscuri şi a luat măsuri pentru a se apăra împotriva lor.

China „nu împărtăşeşte valorile noastre şi adesea interesele lor sunt împotriva celor pe care le avem noi”, iar liderul chinez Xi Jinping este „foarte conştient că suntem acum într-o etapă mai fermă cu China”, a declarat acesta.

Deşi Regatul Unit nu caută o „relaţie de adversar” cu China, „trebuie să fim foarte puternici în lupta împotriva noastră”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe