Şefii de Stat Major american şi rus se întâlnesc în Azerbaidjan

Pe fondul tensiunilor dintre SUA şi Rusia şi în condiţiile în care preşedintele Donald Trump a susţinut că doreşte o încălzire a relaţiilor cu Moscova, Azerbaidjanul va găzdui joi o întâlnire neaşteptată între generalul american Dunford şi şeful Statului Major al Armatei Ruse, Valeri Gerasimov.
Generalul american Joseph Dunford. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.02.2017

În condiţiile în care o navă rusă a navigat la mică distanţă de o bază americană pentru submarine situată pe coasta de est a Statelor Unite şi în condiţiile tensiunilor dintre SUA – şi poate administraţia Trump – şi Rusia, ar putea fi considerat un moment ciudat pentru organizarea unei întâlniri în Azerbaidjan, între principalul general al armatei americane şi omologul său rus, prima astfel de întâlnire între cei doi de când cooperarea militară dintre Rusia şi SUA a fost suspendată în 2014 după izbucnirea conflictului din Ucraina.

Joseph Dunford, general al Marinei SUA şi preşedinte al Statului Major al Armatei SUA, se va întâlni joi cu şeful Statului Major al Armatei Ruse, Valeri Gerasimov.

„Liderii militari vor discuta despre o varietate de probleme, inclusiv starea curentă a relaţiilor militare ruso-americane şi importanţa unei comunicări consistente şi clare între cele două armate pentru a preveni erori şi potenţiale crize”, a susţinut miercuri într-o declaraţie biroul preşedintelui Statului Major al Armatei SUA.

În plus, secretarul de stat Rex Tillerson, care se va întâlni cu omologul său rus tot joi, în condiţiile în care administraţia preşedintelui american Donald Trump evaluează direcţia viitoare a relaţiilor dintre SUA şi Rusia.

Tillerson a plecat miercuri pentru a participa la o întâlnire ministerială a grupului G20 în Bonn, Germania, fiind de altfel prima sa călătorie internaţională în calitate de diplomat de top al SUA. La întâlnirea din Bonn vor participa şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, omologul său chinez Wang Yi şi reprezentanţi ai altor economii majore ale lumii.

Ministerul rus de Externe a anunţat miercuri că Tillerson şi Lavrov se vor întâlni pe marginea conferinţei de joi. Va fi prima întâlnire dintre cei doi de la investirea lui Tillerson în noua sa poziţie.

În acelaşi timp, diplomaţii europeni îi monitorizează pe oficialii american îndeaproape după discreditarea NATO de către Trump şi întrebările legate de utilitatea sancţiunilor [împotriva Rusiei]. Într-o manieră similară, oficialii militari vestici monitorizează îndeaproape participarea secretarului american al apărării James Mattis la întâlnirea ministerială a NATO din Bruxelles şi la Conferinţa pentru Securitate din München din această săptămână. După cum a precizat CNN, rămâne de văzut dacă secretarii americani vor evidenţia schimbări majore în poziţia SUA atât asupra problemelor europene cât şi asupra Orientului Mijlociu.

Nu este încă clar cum va aborda noua administraţie americană schimbarea cursului conflictului din Siria şi dacă acest lucru ar implica o cooperare suplimentară cu Rusia – care oferă suport militar regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pe care fosta administraţie americană a lui Barack Obama îl dorea înlăturat de la putere.

În timp ce avionul lui Tillerson a decolat miercuri din Washington, Pentagonul a anunţat că întâlnirea dintre Dunford şi omologul său rus Valeri Gerasimov va avea loc astăzi în Azerbaidjan.

În acelaşi timp, într-un semn că poziţia pro-Rusia a lui Trump este în curs de moderare, delegaţii preşedintelui american au exprimat atitudini mai consistente cu politicile anterioare ale SUA. În timp ce răspunsul administraţiei Trump la recentele violenţe din Ucraina a fost, până acum, în surdină, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a indicat că SUA va menţine sancţiunile împotriva Rusiei pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014. Ea a condamnat ceea ce a numit a fi o “ocupaţie rusă” a teritoriului ucrainean, oferind unele asigurări aliaţilor SUA din regiune. Această poziţie a fost reiterată miercuri de Sean Spicer care a declarat că Trump speră că Rusia va “returna” Ucrainei peninsula Crimeea.

Ambasada rusă din Washington, la rândul său, a declarat marţi că returnarea Crimeei nu va avea loc: „Vom continua să explicăm cu răbdare noii administraţii SUA de ce Crimeea aparţine Rusiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor