Stoltenberg: unii membri NATO încă nu şi-au îndeplinit obligaţiile privind cheltuielile pentru apărare

Secretarul general al NATO, luând cuvântul înaintea întâlnirii sale cu secretarul american al Apărării, James Mattis, a promis că va remedia “provocarea” lansată de alianţă în privinţa fondurilor alocate apărării.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că, în timp ce aliaţii europeni ai NATO şi-au crescut cheltuielile militare cu aproape 4%, câteva ţări încă nu au atins acel punct în care 2% din PIB să fie alocat apărării.

“Suntem conştienţi de faptul că mai mulţi aliaţi NATO au probleme cu bugetele, cu deficitele şi cu provocări legate de modul de creştere a cheltuielilor cu apărarea”, a precizat el.

“Mereu există o întrebare privind modul în care se prioritizează apărarea. Şi când cei 28 de aliaţi cad de acord [asupra unui obiectiv], mă aştept ca toţi cei 28 de aliaţi să şi pună în aplicare”.

Conform estimărilor NATO, doar patru ţări – Marea Britanie, Polonia, Grecia şi Estonia – s-au alăturat Statelor Unite în 2016 în ceea ce priveşte atingerea obiectivului de 2% din PIB alocaţi apărării.

Preşedintele american Donald Trump a declarat în repetate rânduri că partenerii NATO trebuie să îşi respecte obligaţiile financiare şi să nu se bazeze pur si simplu pe SUA pentru suport, ridicând temeri în privinţa angajamentului continuu al americanilor faţă de alianţa militară vestică sub conducerea noului preşedinte.

Jean-Marie Guehenno, director general al Internaţional Crisis Group, o organizaţie independentă specializată în prevenirea conflictelor, a cerut membrilor europeni ai NATO să îşi mărească cheltuielile cu apărarea.

Guehenno a indicat faptul că noua direcţie în politica externă a preşedintelui Trump ar trebui să acţioneze ca un factor catalizator pentru schimbare, avertizând: “NATO se referă la implicarea Americii de Nord în Europa, şi europenii, lucrând împreună cu Canada, trebuie să ia iniţiativa şi să propună o viziune adaptată secolului 21”.

El a avertizat că, în lipsa unei noi viziuni, s-ar putea ca preşedintele Trump să îşi vadă aliaţii europeni pur si simplu ca elemente ajutătoare la strategia sa de tipul “America pe primul loc” şi să ignore în mod ostentativ interesele europenilor.

În cadrul primei sale întâlniri cu secretarul american al Apărării, Stoltenberg se va concentra pe liniştirea colegilor săi americani şi pe evidenţierea importanţei repartizării poverii într-o manieră corectă.

Adresându-se înaintea vizitei, Stoltenberg a mai declarat: “Împărtăşirea corectă a poverii şi creşterea cheltuielilor pentru apărare sunt un punct de susţinere al alianţei trans-Atlantice”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe