Şefi BNR vor fi audiaţi în Parlament. Pe agendă, creditele în franci

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu (Epoch Times România)

Conducerea Băncii Naţionale a României (BNR) va fi audiată, miercuri, începând cu ora 11:00, în Comisia pentru Buget a Camerei Deputaţilor, relatează B1 TV. Audierea, la care va participa conducerea BNR, reprezentanţi ai băncilor şi ai consumatorilor are loc în contextul unei creşteri istorice a francului elveţian, care a aruncat în aer dobânzile celor îndatoraţi la bănci în această monedă.

Potrivit ministrului de Finanţe, Darius Vâlcov, numărul românilor care au contractat credite bancare pentru case în franci elveţiei se ridică la 75.000. Rata s-a dublat din momentul în care s-a făcut creditul şi până în prezent.

La ora actuală, în privinţa creditelor în franci elveţieni, există două curente de opinie. Imediat după ce cursul francului a sărit în aer, o serie de politicieni au pledat pentru intervenţia statului în acesta problemă, în timp ce criticii măsurilor populiste au arătat că o intervenţie ar fi discriminatorie la adresa românilor cu credite în alte monezi şi ar pune întreaga economie în primejdie.

Pe fundalul acestor polemici, PNL şi PDL, care iniţial ceruseră stabilirea unui curs fix pentru francul elveţian, sau derogarea de la plata creditelor în franci, au propus adoptarea de urgenţă a legii insolvenţei persoanei fizice - reglementare menită să vină în sprijinul datornicilor. Propunerea a fost îmbrăţişată rapid şi de premierul Ponta, care, citând-o pe Alina Gorghiu, face "un joc străveziu", "fluturând ramuri de măslin" către PNL, pentru a-şi mai câştiga ceva timp la guvernare.