Şefa Comisiei Europene vrea să ajungă la cârma NATO
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este în cursa pentru a fi noul lider al NATO, a relatat vineri ziarul The Sun, citând o sursă diplomatică.
O serie de state membre NATO au sugerat că von der Leyen ar putea prelua conducerea alianţei în luna octombrie a acestui an, se arată în articol.
Actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, este aşteptat să îşi încheie mandatul, aşa cum era prevăzut, în octombrie, după ce mandatul său a fost prelungit de trei ori şi după ce a servit în total aproape nouă ani, relatează Reuters.
Conform The Sun, Marea Britanie ar avea probabil un drept de veto împotriva Ursulei von der Leyen, fost ministru german al Apărării, citând rezultatele slabe ale acesteia la conducerea forţelor armate ale Germaniei.
Totodată, ziarul german Welt am Sonntag a relatat că premierul spaniol Pedro Sanchez şi secretarul britanic al apărării Ben Wallace se numără printre principalii candidaţi pentru a-l înlocui pe Stoltenberg.
Scandalul Pfizer
Von der Leyen este implicată în prezent într-un scandal legat de negocierile purtate cu producătorul de medicamente Pfizer, care au condus la cel mai mare contract UE pentru vaccinul COVID-19.
Mai exact, într-un interviu acordat New York Times în aprilie 2021, von der Leyen a dezvăluit că a schimbat mesaje cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, timp de o lună, în timp ce contractul era în curs de negociere, ceea ce a provocat apeluri pentru publicarea schimbului de mesaje.
În iunie 2022, Comisia a declarat că nu mai deţine textele, ceea ce a atras ulterior critici din partea Ombudsmanului UE.
"Trebuie să auzim ce s-a întâmplat, altfel va continua să treneze", a declarat Emily O'Reilly într-un interviu, făcând referire la ancheta procurorului general al UE privind achiziţia de vaccinuri de către blocul comunitar şi la planurile comisiei COVID din Parlamentul European de a organiza mai multe audieri pe această temă. "Aşa că, pur şi simplu, nu va dispărea".
Comisia a "obstrucţionat" cererea de anul trecut a Ombudsmanlui de a publica mesajele text schimbate de von der Leyen şi Bourla în lunile dinaintea semnării de către Bruxelles a unui contract, în mai 2021, cu Pfizer şi BioNTech pentru a cumpăra până la 1,8 miliarde de doze, a declarat O'Reilly.