Şefa biroului Amnesty International din Ucraina şi-a dat demisia: Acuză organizaţia că a făcut fără să vrea jocul Moscovei

Oksana Pokalchuk
Oksana Pokalchuk (Oksana Pokalchuk / Twitter)

Şefa biroului Amnesty International din Ucraina, Oxana Pokalchuk, a demisionat din funcţie în urma unui raport publicat de organizaţia pentru drepturile omului care acuză armata ucraineană de încălcarea dreptului umanitar internaţional, potrivit The Guardian.

Raportul, care a fost criticat de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, precum şi de diplomaţi occidentali, inclusiv de ambasadorul britanic şi cel american în Ucraina, a acuzat armata ucraineană că pune în pericol civilii prin poziţionarea în zone rezidenţiale, cum ar fi şcoli goale sau clădiri civile, ceea ce înseamnă că Rusia va viza zonele urbane riscând vieţile civililor în focul încrucişat.

Zelenski a acuzat chiar organizaţia pentru drepturile omului că "încearcă să amnistieze statul terorist rus", punând "victima şi agresorul, într-un anumit fel, pe picior de egalitate".

Anunţându-şi demisia prin intermediul Facebook, Oxana Pokalchuk a declarat că a avut întâlniri cu reprezentanţii Amnesty International pentru a discuta despre ceea ce urmau să publice, dar a precizat că aportul său a fost "şters" şi înlocuit cu ceea ce organizaţia a publicat în raportul său de joi.

"Dacă nu trăieşti într-o ţară invadată de invadatori şi care o fac bucăţi, probabil că nu înţelegi ce înseamnă să condamni o armată de apărători. Şi nu există cuvinte în nicio limbă care să poată transmite acest lucru cuiva care nu a simţit această durere", a declarat Oxana Pokalchuk.

Oxana Pokalchuk susţine că a încercat să convingă conducerea Amnesty International că raportul este părtinitor şi nu ţine seama de punctul de vedere al ministerului ucrainean al Apărării. În cele din urmă Amnesty a trimis o solicitare ministerului, dar Pokalchuk susţine că a lăsat prea puţin timp pentru un răspuns, iar ca urmare raportul pare să susţină versiunea Moscovei.

"În efortul de a proteja civilii, acest raport a devenit un instrument al propagandei ruse", a precizat Pokalchuk.

De atunci, raportul a fost folosit de presa rusă dirijată de Kremlin ca o modalitate de a-şi valida afirmaţiile potrivit cărora forţele ruseşti urmăresc doar obiective militare din Ucraina.

În ciuda criticilor, Amnesty International a transmis că, deşi a condamnat invazia Rusiei, concluziile raportului se bazează pe dovezi adunate în timpul unor investigaţii extinse şi că va raporta încălcările ucrainene atunci când le va observa.

Amnesty "îşi susţine pe deplin cercetările", a declarat pentru AFP secretarul general al organizaţiei, Agnes Callamard, într-un comentariu trimis prin e-mail.

"Constatările (...) s-au bazat pe dovezi adunate în timpul unor investigaţii extinse care au fost supuse aceloraşi standarde riguroase şi procese de diligenţă ca toate activităţile Amnesty International", a adăugat reprezentanta Amnesty International. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe