Amnesty International reacţionează după acuzaţiile lui Zelenski privind "încercarea de amnistiere a statului terorist rus"

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (Insider UA)

Amnesty International a transmis că îşi menţine acuzaţia potrivit căreia Ucraina pune în pericol civilii prin crearea de baze militare în zone rezidenţiale pentru a contracara forţele ruseşti, după ce un raport al grupului pentru drepturile omului a provocat un răspuns furios din partea Kievului, relatează AFP.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a atacat Amnesty International în legătură cu raportul publicat joi, afirmând că grupul de apărare a drepturilor face o echivalenţă falsă între Ucraina, ca victimă a agresiunii, şi invadatorii ruşi.

Amnesty "îşi susţine pe deplin cercetările", a declarat pentru AFP secretarul general al organizaţiei, Agnes Callamard, într-un comentariu trimis prin e-mail.

"Constatările (...) s-au bazat pe dovezi adunate în timpul unor investigaţii extinse care au fost supuse aceloraşi standarde riguroase şi procese de diligenţă ca toate activităţile Amnesty International", a adăugat reprezentanta Amnesty Internaţional.

Raportul Amnesty a afirmat că forţele ucrainene au încălcat dreptul internaţional şi au pus în pericol civilii prin stabilirea de baze în zone rezidenţiale, inclusiv în şcoli şi spitale.

Zonele rezidenţiale în care şi-au stabilit bazele soldaţii ucraineni se aflau la kilometri distanţă de liniile de front şi erau disponibile "alternative viabile" care nu ar fi pus în pericol civilii, se arată în raport.

Dar Zelenski a acuzat Amnesty că încearcă să transfere "responsabilitatea de la agresor la victimă".

"Dacă cineva face un raport în care se presupune că victima şi agresorul sunt egali într-un fel... atunci acest lucru nu poate fi tolerat", a spus el.

Cu toate acestea, Agnes Callamard şi-a exprimat îngrijorarea că "reacţia guvernului ucrainean riscă să răcească discuţiile legitime şi importante despre aceste subiecte".

Secretarul general al organizaţiei a precizat că guvernul ucrainean nu a răspuns la solicitarea Amnesty de a răspunde la constatările sale şi a subliniat, de asemenea, că grupul a publicat mai multe rapoarte "care documentează crimele de război comise de forţele ruseşti în Ucraina".

Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a părut, de asemenea, să critice Amnesty pe Twitter, spunând că "singurele lucruri care pun în pericol civilii (ucraineni) sunt rachetele şi armele şi trupele ruseşti de marşarier. Punct şi de la capăt".

Adăugând la controversă, şefa biroului Amnesty din Ucraina, Oksana Pokalchuk, a scris într-o declaraţie pe Facebook că Amnesty a ignorat rugăminţile echipei sale de a nu publica raportul.

Biroul Amnesty din Ucraina nu va traduce raportul în ucraineană şi nici nu va încărca materialul pe site-ul său ucrainean, a adăugat oficialul.

Agnes Callamard a declarat că nu este adecvat în acest moment să comenteze "inexactităţile" din declaraţia lui Pokalchuk, dar a subliniat că raportul său "a fost supus unui proces complet de revizuire internă", în cadrul căruia Amnesty Ucraina ar putea să ridice orice îngrijorare.

Ulterior, şefa biroului Amnesty International din Ucraina a demisionat în urma scandalului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe