Şefa Băncii Centrale Europene: Europa şi SUA se confruntă cu "o bestie diferită" în ceea ce priveşte inflaţia

Christine Lagarde
Christine Lagarde (John Thys/AFP via Getty Images)

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a afirmat duminică că, în timp ce atât SUA, cât şi Europa se luptă să limiteze inflaţia în creştere, ele se confruntă, de asemenea, "cu o bestie diferită".

Lagarde, care a apărut în emisiunea "Face the Nation" de la CBS, a declarat că BCE va folosi "instrumentele şi secvenţa" cele mai potrivite pentru a domoli inflaţia, care include în prezent o reducere a achiziţiilor de obligaţiuni în trimestrul al treilea şi posibile creşteri, graduale, ale ratei dobânzii.

"Cred că împărtăşim [Europa şi SUA - n.r.] aceeaşi hotărâre, aceea de a domoli inflaţia, adică de a folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a face acest lucru. Dar ne confruntăm cu o bestie diferită. Când mă uit la inflaţia de bază, care este inflaţia care elimină elementele cele mai volatile, cum ar fi energia şi alimentele, inflaţia de bază este de 2,9%", a declarat Lagarde.

Şefa BCE a adăugat că inflaţia galopantă din Europa a fost exacerbată de invazia Rusiei în Ucraina, care a făcut ca preţul combustibililor fosili să crească vertiginos pentru ţările europene care depind de Moscova pentru gaze naturale şi petrol.

"Inflaţia în Europa este foarte ridicată în acest moment. Cincizeci la sută din aceasta este legată de preţurile energiei. Înainte de războiul din Ucraina, era deja în creştere, dar războiul din Ucraina a crescut dramatic aceste preţuri. Aşadar, trebuie să folosim instrumentele şi secvenţa, care este adecvată în funcţie de sursele inflaţiei.

Dacă măresc astăzi ratele dobânzilor, nu voi scădea preţul energiei.

Aşadar, am pornit pe această cale de eliminare treptată a politicii monetare acomodative. Aşadar, vom întrerupe achiziţiile de active în cursul celui de-al treilea trimestru. Este foarte probabil să facem acest lucru la începutul celui de-al treilea trimestru. Şi apoi ne vom uita la ratele dobânzilor şi la cum şi cu cât le vom majora. Dar trebuie să fim dependenţi de date, din cauza surselor de inflaţie pe care le avem în acest moment", a declarat Lagarde.

În SUA, unde Rezerva Federală a majorat deja o dată dobânzile şi este pe cale să facă acest lucru din nou luna viitoare, presiunea inflaţionistă a fost accentuată de o piaţă a muncii "tensionată", a mai spus Lagarde.