Şedinţa de judecată în dosarul Şor la Cahul, amânată. Andrei Donică: Se vrea amnistierea

Deşi a primit o sentinţă în instanţa de fond, de fapt, aceasta nu este nici pe departe pentru dosarul de bază legat de furtul miliardului şi ”crimele comise de Ilan Şor, despre care se vorbeşte şi în raportul Kroll”, a menţionat avocatul Eduard Rudenco.
Ilan Şor (facebook.com)
Maria Maevschi
04.04.2018

Prima şedinţă de judecată în dosarul primarului de Orhei, Ilan Şor, la Curtea de Apel Cahul a fost amânată pentru data de 23 mai 2018. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Cahul, Olesea Goldur, solicitarea de amânare a şedinţei de judecată a fost înregistrată în cancelarie, motivul amânării fiind lipsa inculpatului, a apărătorilor şi reprezentatului părţii vătămate.

Mai mult decât atât, Goldur a menţionat că această amânare de aproape două luni s-ar fi impus deoarece judecătorii ar fi ocupaţi până atunci. Procurorul Anticorupţie, Anatolie Ciuleacu a declarat că a aflat despre amânarea şedinţei abia în sala de judecată, precizând că ”în caz de necesitate vor fi dispuse, conform prevederilor legale, să fie respectată procedura inclusiv şi aducerea forţată”.

Preşedintele Asociaţiei pentru Prevenirea şi Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (APCCEC), Andrei Donică, a afirmat că prin aceste amânări nu se vrea decât tergiversarea cazului pentru a se ajunge într-un final, în urma efectuării mai multor ”şiretlicuri juridice” şi falsificarea unor articole, la amnistierea lui Ilan Şor.

”Următoarea şedinţă în dosarul lui Şor va avea loc la 23 mai, peste aproape două luni, moment din care Şor mai are la dispoziţie 13 luni de tergiversare. Cum îi va reuşi tergiversarea? Cu ajutorul diferitelor amânări etc. După acele 13 luni, Şor nu va sta la puşcărie nicio zi, deoarece au fost făcute mai multe scheme care îl vor ajuta în acest sens”, a declarat Andrei Donică, în cadrul emisiunii ”Ora Expertizei”, de la Jurnal TV.

La rândul său, deputatul Partidului Liberal Democrat Iurie Ţap a menţionat că zilele acestea a analizat raportul Procuraturii Generale (PG) pentru anul 2018, iar una dintre problemele majore invocate de către PG este creşterea mare a tergiversărilor. ”Anual, de la 2013 încoace, cresc până la 30 la sută. Cu referire la cazul Şor, Procuratura Generală vorbeşte despre faptul că instanţa de fond a reîncadrat acuzaţia juridică a făptuitorului şi spune tranşant că este vorba despre 'o decizie vădit ilegală'”.

Avocatul Eduard Rudenco a punctat că deşi Şor a primit o sentinţă, aceasta nu este nici pe departe pentru dosarul de bază legat de furtul miliardului şi ”crimele comise de Ilan Şor, despre care se vorbeşte şi în raportul Kroll”. Cât despre, aplicarea amnistiei pe numele lui Şor, acest lucru nu poate avea loc din simplul motiv că primarul de Orhei nu şi-a recunoscut vina, aceasta fiind o condiţie obligatorie.

”Dosarul privind furtul miliardului până în prezent se află la Procuratura Centrului Naţional Anticorupţie, neajungând încă pe masa judecătorilor. Niciun dosar, nicio sentinţă pe cauza furtului miliardului nu au avut loc. Se cunoaşte că Filat a fost condamnat pentru două călătorii cu avionul achitate de Şor, Platon a fost condamnat pentru împrumutul nerambursat lui Şor de 40 milioane, după care aceşti bani au fost spălaţi prin compania lui de asigurări. La propriu, dosarul furtului miliardului în judecată nu a ajuns”, a afirmat Rudenco.

Amintim că, la 12 februarie, Curtea Supremă de Justiţie a trimis spre examinare dosarul Şor de la Curtea de Apel Chişinău la Cahul. Ilan Şor a fost condamnat pentru spălare de bani şi cauzare de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. În prima instanţă i s-au dat 7 ani şi 5 luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, însă edilul de Orhei se află şi acum în libertate, întrucât pedeapsa ar urma să fie executată odată cu adoptarea unei sentinţe definitive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor