Şedinţa Camerei în care trebuia să se dezbată proiectul lui Cezar Preda, suspendată;proiectul este adoptat tacit
Plenul Camerei Deputaţilor în care trebuia să fie dezbătută iniţiativa democrat-liberalului Cezar Preda privind securitatea naţională a fost suspendat, joi, din lipsă de cvorum, iar proiectul se consideră adoptat tacit.
La începutul şedinţei, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a arătat că 91 de deputaţi şi-au înregistrat prezenţa la dezbateri, în timp ce 249 absentează, iar dintre aceştia 13 lipsesc motivat.
"Prin urmare, cvorumul legal pentru această şedinţă nu este îndeplinit. Şedinţa nu se poate desfăşura", a arătat Anastase.
Totuşi, liberalul George Scutaru a solicitat apel nominal "pentru a-i ajuta şi pe ceilalţi colegi să vină în sala plenului".
"Este necesar să facem o dezbatere, chiar şi în absenţa iniţiatorului", şi-a motivat liberalul solicitarea.
În urma apelului nominal, secretarul Camerei Georgian Pop a arătat că în sală sunt prezenţi 106 deputaţi, iar Roberta Anastase a atras atenţia că cvorumul legal era de 166 de deputaţi şi a suspendat şedinţa.
În plen nu a fost prezent nici iniţiatorul propunerii legislative, Cezar Preda.
Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, a arătat că era de datoria majorităţii să asigure cvorumul.
"Am senzaţia că partidele s-au structurat astăzi în sală foarte bine. Unii care vor mai multă securitate şi alţii care vor mai puţină securitate, mai multă libertate, mai multe drepturi pentru cetăţeni aşa încât nu-mi rămâne decât să trag o concluzie care este din păcate amară. Nu aveţi viziunea necesară să înţelegeţi că cel mai de preţ lucru pe care l-am câştigat după căderea comunismului în 1989, în decembrie, a fost libertatea", a spus Tăriceanu.
El a mai arătat că prin astfel de proiecte de legi, cum este cel al lui Cezar Preda, se va ajunge ca drepturile şi libertăţile să fie îngrădite, acuzând Puterea că a dorit adoptarea tacită a acestui act normativ.
"Este evident că Puterea a încercat cu toate modalităţile să evite această dezbatere pentru a se ajunge la adoptarea tacită şi este grav", a adăugat liberalul, menţionând că PNL îşi exprimă totala opoziţie faţă de asemenea proceduri şi faţă de proiectul lui Preda, care nu are ce căuta într-o ţară democrată.
În replică, Anastase a susţinut că toţi parlamentarii au obligaţia de a participa la lucrările Parlamentului, făcând observaţia că în sală deputaţii PDL şi PNL sunt prezenţi în aceleaşi proporţii.
Social-democratul Bogdan Niculescu-Duvăz a adăugat şi el că ceea ce s-a întâmplat în plenul Camerei reprezintă "o pagină neagră în parlamentarismul românesc", acuzând Puterea că a aplicat o "manevră care a dus în mod deliberat la adoptarea tacită" a proiectului lui Preda. El şi-a exprimat totala dezamăgire faţă de cei care au absentat de la lucrări, acuzându-i de "indiferenţă faţă de mersul democratic".
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, le-a replicat reprezentanţilor Opoziţiei că punctele de vedere exprimate nu sunt ale Parlamentului şi i-a întrebat de ce nu au solicitat la momentul potrivit termene de urgenţă pentru acest proiect.
"Dezbaterea adevărată va fi la Senat şi oricine are un punct de vedere să-l susţină la comisiile din Senat", a spus Toader, care a indicat şi că există căi de atac.
El a adăugat că nu este de acord ca o instituţie care reprezintă un serviciu de informaţii să intervină în activitatea civilă, arătând, totuşi, că în lege nu există referiri la cercetări din domeniul civil.
În contextul în care termenul pentru dezbatere şi vot final expiră joi, iniţiativa legislativă a deputatului PDL Cezar Preda, care propune ca ofiţeri desemnaţi de Serviciul Român de Informaţii să poată deveni organe de cercetare penală, se consideră adoptat tacit.
"Organele de cercetare penală speciale ale Serviciului Român de Informaţii îşi desfăşoară activitatea sub conducerea şi supravegherea procurorului", se arată în proiectul care modifică acte normative în domeniul securităţii naţionale.
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de joi a fost convocată special de deputaţi, după ce miercuri au existat o serie de dispute între Putere şi Opoziţie pe procedură, în contextul absenţei raportului asupra iniţiativei deputatului PDL din partea comisiilor de apărare şi juridică ale Camerei Deputaţilor, dar şi a lipsei iniţiatorului de la dezbateri.
Opoziţia a dorit ca acest proiect să fie discutat, pentru a nu fi adoptat tacit, fără raportul comisiilor, în timp ce deputaţii PDL au vrut scoaterea actului normativ de pe ordinea de zi, invocând absenţa iniţiatorului. Plenul a respins însă această propunere, cu care nici UDMR nu s-a declarat de acord. După mai multe insistenţe ale Opoziţiei s-a decis convocarea şedinţei de plen pentru joi.
Deputatul democrat-liberal Cezar Preda a arătat, miercuri, că toată dezbaterea din jurul iniţiativei sale legislative privind siguranţa naţională a fost transformată de opoziţie "într-un circ politicianist" iar chestiunile care au intervenit în procedura legislativă nu îi sunt imputabile lui.
"Nu îmi sunt imputabile mie chestiunile care au intervenit în procedura legislativă de dezbatere a acestei iniţiative, cum ar fi lipsa de cvorum în comisiile sesizate în fond sau lipsa raportului comisiilor. Nu îmi este imputabilă nici lipsa punctului de vedere al Guvernului asupra iniţiativei mele. Am primit avizul favorabil al Consiliului Legislativ şi al Comisiei pentru drepturile omului. Această iniţiativă este o propunere legislativă ca oricare alta şi trebuie să urmeze procedura legislativă obişnuită, aplicabilă oricărui proiect de lege depus în Parlament", afirmă Cezar Preda.
Preda a adăugat că nu este de acord cu solicitarea expresă a preşedinţilor de şedinţă sau a altor membri de a fi prezent pentru a spune aceleaşi lucruri pe care le spune de o lună în susţinerea acestui proiect, iar punerea pe ordinea de zi a acestui proiect când el este în delegaţie oficială nu i se pare "corectă".
Comisia juridică şi cea de apărare nu au reuşit nici miercuri, după mai multe săptămâni, să întocmească raportul asupra proiectului lui Cezar Preda în domeniul securităţii naţionale din lipsă de cvorum.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat în cazul proiectului iniţiat de Cezar Preda, decizia finală aparţinând Senatului.