Secretarul american de stat, la Kiev: Rusia poate ataca Ucraina "în orice moment"

Antony Blinken
Antony Blinken (Getty Images)

Secretarul de stat american Antony Blinken vizitează Kievul ca parte a unui efort diplomatic de a detensiona situaţia de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia.

Aflat la Kiev, Blinken a declarat că masarea de trupe ruse la graniţa cu Ucraina arată că preşedintele Vladimir Putin poate ordona un atac asupra Ucrainei într-un „termen foarte scurt”, transmite agenţia Reuters.

Blinken a afirmat că speră ca Moscova poată folosi o cale diplomatică şi paşnică.

Blinken se va întâlni, săptămâna aceasta, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la Geneva, pentru convorbiri suplimentare privind situaţia din Ucraina.

„Ştim că există planuri pentru a creşte acea forţă (rusă) chiar mai mult, într-un timp foarte scurt, lucru care îi oferă preşedintelui Putin capacitatea de a lua, în orice moment, măsuri agresive suplimentare împotriva Ucrainei”, a declarat Blinken diplomaţilor la Ambasada SUA din Kiev, subliniind în acelaşi timp că acumularea de forţe militare ruse la graniţă are loc fără „provocare şi fără motiv”.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a transmis, marţi, că „situaţia este extrem de periculoasă în acest moment” la frontiera cu Ucraina, precizând că „Rusia ar putea ataca Ucraina în orice moment”.

Miercuri, Blinken va avea o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu ministrul de Externe, Dmitro Kuleba.

Antony Blinken va pleca joi spre Berlin, unde va avea o întâlnire cu ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, care s-a întors de la Moscova unde a avut convorbiri cu omologul său Serghei Lavrov.

Blinken a discutat telefonic cu Lavrov marţi, iar cei doi miniştri de Externe se vor întâlni în persoană, vineri, la Geneva.

La presiunea susţinută a Rusiei - care a cerut garanţii scrise din partea membrilor Alianţei Nord Atlantice referitoare la oprirea oricărei viitoare intenţii de extindere în est - săptămâna trecută au avut loc trei runde de convorbiri bilaterale NATO, SUA - Rusia care nu au produs niciun rezultat.

Rusia a comasat, cu săptămâni în urmă, aproximativ 100 de mii de militari la graniţa cu Ucraina, deşi susţine că nu intenţionează să atace ţara vecină. Un raport Bild publicat săptămâna aceasta susţine că Rusia transportă trupe şi tehnică de luptă, inclusiv vehicule blindate, din estul îndepărtat al Siberiei către graniţa cu Ucraina.

„În cazul în care Rusia va invada în continuare Ucraina, vom oferi ucrainenilor material defensiv suplimentar, în plus faţă de ce le furnizăm în acest moment”, a mai declarat un oficial al Departamentului de Stat înaintea sosirii lui Blinken la Kiev. Cu toate acestea, la o întrevedere dintre secretarul NATO, Jens Stoltenberg, şi cancelarul german Olaf Scholz la Berlin, marţi, şeful Alianţei a subliniat că NATO nu va interveni direct în Ucraina în cazul unei invazii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe