Secret Service a ajutat Parchetul General în ancheta privind acordarea frauduloasă a cetăţeniei române
Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti a ajutat procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică să documenteze modalitatea de transfer a banilor din străinătate, utilizată de către inculpaţii din dosarul acordării cetăţeniei române unor persoane din Republica Moldova, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
"Din cercetările efectuate a rezultat că modalitatea de transmitere a sumelor de bani din străinătate se realiza prin transfer. Documentarea modalităţii de transfer a banilor utilizată de către cei implicaţi a fost realizată de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei cu sprijinul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti", se precizează într-un comunicat al Parchetului General.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis vineri dimineaţa mandate de arestare preventivă de 29 de zile pe numele a 11 persoane implicate în acest caz.
Printre cei arestaţi se află Mariana Bişa (personal contractual - Serviciul Public Comunitar Evidenţa Persoanelor Bucureşti nr.5), Iulian Niţu (funcţionar, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie), Crina Ionescu (funcţionar), Emilia Gina Tache (funcţionar Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie), Alexandra Niculae (funcţionar la Starea civilă, Sector 1 Bucureşti), restul fiind intermediari cu dublă cetăţenie româno-moldoveană: Aliona Stolearenco, Larisa Sireţeanu, Liliana Gutnic, Dumitru Prisăcaru, Nicolae Ghiciov, Iurie Popov.
De asemenea, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus faţă de şase persoane măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea.
Totodată, faţă de opt persoane s-a început urmărirea penală.
Şeful Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Valentin Şelaru, a declarat joi că această anchetă a fost demarată la jumătatea anului 2011, ca urmare a unei sesizări formulate de Serviciul Roman de Informaţii şi în urma investigaţiilor s-a ajuns la concluzia că există mai multe persoane cu dublă cetăţenie, română şi moldoveană, care, în schimbul unor sume de bani, intermediază redobândirea cetăţeniei române pentru persoane din Republica Moldova.
Din primele date ale anchetei rezultă că, în scopul eludării dispoziţiilor legale, persoane intermediare române şi din Republica Moldova, contra unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.000 euro sau alte "atenţii", au dezvoltat o metodă pentru acordarea cetăţeniei şi obţinerea paşaportului românesc şi a vizei de şedere în România (în special în municipiul Bucureşti) pentru diverşi cetăţeni ai Republicii Moldova.
Miercuri, procurorii au efectuat şapte percheziţii domiciliare iar joi dimineaţa alte 25 de percheziţii, fiind ridicate importante sume de bani şi documente: formulare tipizate, dovezi de înregistrate a cererilor, agende cuprinzând evidenţa persoanelor ce urmau a obţine cetăţenia în acest mod fraudulos şi sume importante de bani, în lei şi valută, de ordinul a zeci de mii de euro, sisteme informatice.