Sebastian Ghiţă, acuzat că a încălcat independenţa justiţiei. "Afirmaţiile sale, nefondate şi tendenţioase"

Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Afirmaţiile deputatului ex-PSD Sebastian Ghiţă, din cadrul unei emisiuni Digi 24 cu tema "Justiţie", difuzată pe 24 iunie, referitoare la activităţile desfăşurate de magistraţii investiţi cu soluţionarea unor dosare penale, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, a constat luni plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară ca urmare a solicitării făcute de şeful CSM, Marius Tudose, transmise a doua zi după difuzarea emisiunii.

Inspecţia Judiciară a apreciat că afirmaţiile deputatului Sebastian Ghiţă potrivit cărora "dosarul în care este cercetat de către DNA este constituit abuziv, finalitatea acestuia fiind asimilată unui demers politic, precum şi lipsa de independenţă a judecătorilor determinată de presiunea exercitată de procurori şi lucrătorii din cadrul serviciilor specializate în culegerea de informaţii în vederea pronunţării unor hotărâri judecătoreşti favorabile acestora, sunt nefondate şi tendenţioase, de natură a pune în discuţie deontologia profesională a judecătorilor şi procurorilor."

"Prin prisma funcţiei domnului Ghiţă Sebastian Aurelian, respectiv deputat în Parlamentul României, s-a apreciat că afirmaţiile sale au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze autoritatea judecătorească şi să aducă atingere independenţei sistemului judiciar. Acestea creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea judecătorilor şi procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege", reiese dintr-un comunicat remis luni de CSM.

Totodată, verificările efectuate au evidenţiat că în perioada 2013–2015, Sebastian Ghiţă nu a adresat nicio sesizare Inspecţiei Judiciare prin care să reclame încălcarea responsabilităţilor profesionale de către judecătorii care au instrumentat şi soluţionat dosarele în care are calitatea de parte sau a dispoziţiilor referitoare la repartizarea aleatorie a dosarelor.

Plenul Consiliului a apreciat că declaraţiile lui Ghiţă au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aşa cum sunt protejate de art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne