Se pregăteşte debarcarea premierului Dmitri Medvedev, posibil înlocuitor, Aleksei Kudrin (presă)

Fostul ministru de finanţe rus Aleksei Kudrin, care în decembrie 2011 intenţiona să formeze un nou partid de dreapta în Rusia, ar putea să-l înlocuiască în funcţie pe actualul premier Dmitri Medvedev, scrie joi cotidianul Nezavisimaia Gazeta, citând o sursă bine informată din serviciile secrete.
Fostul ministru de finanţe rus Aleksei Kudrin. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.05.2013

Fostul ministru de finanţe rus Aleksei Kudrin, care în decembrie 2011 intenţiona să formeze un nou partid de dreapta în Rusia, ar putea să-l înlocuiască în funcţie pe actualul premier Dmitri Medvedev, scrie joi cotidianul Nezavisimaia Gazeta, citând o sursă bine informată din serviciile secrete.

Încă înainte de sfârşitul anului, potrivit acesteia, Putin l-ar putea desemna pe Kudrin în calitate de premier în locul lui Medvedev. În recenta sesiune anuală de întrebări-răspunsuri în direct cu populaţia rusă, preşedintele Vladimir Putin l-a numit pe Kudrin 'de două ori cel mai bun ministru de finanţe din lume', referindu-se la cele două mandate de 11 ani, în total, cât acesta a fost ministru de finanţe, inclusiv într-un guvern condus de Putin însuşi.

În septembrie 2011, Aleksei Kudrin declarase că nu doreşte un portofoliu într-un executiv condus de premierul Dmitri Medvedev, cu care intrase în conflict din cauza cheltuielilor excesive bugetare pentru sectorul apărării, considerând că fondurile ar trebui să fie orientate spre Sănătate. La o zi după aceea, Medvedev, care era încă preşedinte, înaintea rocadei cu Putin la Kremlin, l-a demis pe Kudrin din funcţie.

În principiu, actualul lider rus şi-ar fi dat aprobarea deja pentru debarcarea lui Medvedev, conform interlocutorului Nezavisimaia, care adaugă că, totuşi, nimic nu este sigur în aceste zile la Kremlin, unde se dă o bătălie crâncenă pentru putere, departe de ochii publicului larg. Kudrin are numeroşi oponenţi, în special în sectorul bancar, iar Putin nu îl va demite pe Dmitri Medvedev înainte ca acesta să transpună în practică decizii pe care i le-a trasat până în 2014.

De fapt, Putin a stabilit deja repere în acest proces. Lui Medvedev, se pare, i se mai dă o şansă să remedieze situaţia prin aplicarea decretelor prezidenţiale din luna mai, deşi termenele sunt stricte. În fiecare lună, un ministru trebuie să conceapă un plan personal de 'astupare a găurilor', iar către Anul Nou să încheie aplicarea respectivului plan. Nu există nicio îndoială că verificarea va fi extrem de meticuloasă, apreciază Nezavisimaia Gazeta, indicând că, în cazul în care nu va mulţumit de rezultatele activităţii cabinetului de miniştri condus de Dmitri Medvedev, preşedintele rus va avea un argument în plus pentru destituirea acestuia.

De aceeaşi părere sunt şi unii experţi, care consideră că termenul fixat de Putin pentru punerea în practică a decretelor sale din luna mai nu reprezintă doar o formă de presiune la adresa premierului.

Kudrin are şi un alt avantaj în faţa celorlalţi posibili candidaţi. Un astfel de premier nu este un rival pentru Putin la viitoarele alegerile prezidenţiale, chiar dacă ar manifesta brusc astfel de ambiţii, estimează unii sociologi ruşi.

Directorul adjunct al Centrului de sondare a opiniei publice Levada, Aleksei Grajdankin, consideră că, deşi la nivelul societăţii ruse există cererea pentru un politician care l-ar putea înlocui pe Putin în funcţia supremă în stat după anul 2018, Kudrin nu prea 'se potriveşte' rolului de preşedinte. 'Pentru că principalele pretenţii faţă de actualii guvernanţi şi cerinţele faţă de viitoarea putere vizează revenirea la justiţia socială. Dar această idee este puţin probabil să fie pe placul lui Kudrin', a apreciat el.

În 2011, Kudrin a luat parte la manifestaţiile organizate de partidele de dreapta şi liberale şi chiar a publicat un articol în Kommersant în care îşi declara aderenţa la unele lozinci ale protestatarilor faţă de politicile guvernamentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor