Se împlineşte un secol de la naşterea dirijorului şi compozitorului Constantin Silvestri

La 31 mai se împlineşte un secol de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi muzicieni români: dirijorul şi compozitorul Constantin Silvestri, ocazie cu care Radio România Muzical dedică vineri între orele 10 şi 17 o emisiune-maraton pentru evocarea acestei mari personalităţi a radioului românesc.
(photos.com)
Epoch Times România
31.05.2013

La 31 mai se împlineşte un secol de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi muzicieni români: dirijorul şi compozitorul Constantin Silvestri, ocazie cu care Radio România Muzical dedică vineri între orele 10 şi 17 o emisiune-maraton pentru evocarea acestei mari personalităţi a radioului românesc.

Astfel, vor putea fi ascultate emisiuni realizate în timpul primului festival internaţional 'George Enescu' din 1958 , imprimările legendare Simfonia a IX-a de Dvorak (premiată de Academia Charles Cros) sau Dixtuorul de George Enescu (care a primit Grad Prix du Disque) şi vor putea fi audiate lucrări semnate de Constantin Silvestri, precum 'Cântec de pustiu', chiar în interpretarea compozitorului.

În emisiune poate fi ascultat interviul realizat cu profesorul Ion Beldi, care a cântat sub bagheta lui Constantin Silvestri atât în Orchestra Naţională Radio, cât şi în Orchestra Filarmonicii 'George Enescu' şi vor fi prezentate scrisori ale lui Constantin Silvestri, prin care vom putea descoperi personalitatea marelui dirijor şi compozitor.

Constantin Silvestri a plecat din România comunistă în 1958, după prima ediţie a Festivalului Enescu şi s-a stabilit mai întâi la Paris. În 1961 a fost numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Bournemouth (Marea Britanie), pe care a transformat-o într-o orchestră de elită la nivel mondial. După 1961, Silvestri a apărut în concerte alături de mari ansambluri din Europa, Asia şi Australia.

Silvestri este considerat unul dintre cei mai importanţi dirijori ai secolului XX la nivel mondial şi unul dintre cei mai valoroşi compozitori români. În calitate de dirijor, a debutat în 1930 la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, al cărei dirijor principal a fost în perioada 1953-1958. Silvestri a fost şi dirijorul Orchestrei Filarmonicii 'George Enescu' (1945-1953), dar şi directorul artistic al Operei Române din Bucureşti (1953-1957). În 1948, a înfiinţat catedra de dirijat de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

La numai 55 de ani, Constantin Silvestri s-a stins din viaţă în februarie 1969 la Londra, în urma unui cancer necruţător.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor