Se desfiinţează ARD după alegeri?
alte articole
Din punct de vedere juridic, Alianţa România Dreaptă şi-a încetat teoretic existenţa după 9 decembrie, întrucât a fost constituită doar pentru alegeri. Liderii celor trei partide, plus Noua Republică, s-au declarat luni destul de rezervaţi în privinţa continuării proiectului politic pe viitor.
Vicepreşedintele Forţei Civice Gabriel Biriş a declarat luni că ARD a încetat şi că este nevoie de o altă înţelegere între partide pentru ca acestea să continue cooperarea.
Gabriel Biriş (FC): "ARD a încetat. Ca să continue amorul, trebuie o altă înţelegere"
"ARD a încetat. Ca să continue amorul, trebuie o altă înţelegere. Până una alta suntem liberi de contract", a declarat luni pentru gândul.info vicepreşedintele FC, Gabriel Biriş, din al cărui punct de vedere proiectul Forţei Civice trebuie continuat.
La fel de rezervat este şi liderul NR, Mihail Neamţu , al cărui proiect, Noua Republică, spune că trebuie să continue. Referitor la ARD, Neamţu spune că este nevoie de "unitatea dreptei în faţa colosului USL", însă o decizie trebuie luată de toate formaţiunile componente.
Mai tranşanţi sunt unii lideri ai PDL, vicepreşedintele Cristian Boureanu susţinând de-a dreptul că înfiinţarea ARD a fost o "prostie".
Mihail Neamţu (Noua Republică), despre rezultatul alegerilor: A fost o proastă execuţie a unui plan bine gândit în ARD
Preşedintele partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, a declarat luni că este nemulţumit de campania făcută de membrii ARD, care nu au fost destul de incisivi la adresa USL.
Într-o intervenţie telefonică pentru B1 TV, Neamţu a declarat că a existat un blocaj de comunicare între centru şi filialele locale ale ARD.
„A existat de la începutul construcţiei, o decizie unanim recunoscută, de a ataca nemilos USL pe toate fronturile, a fost o proastă execuţie a unui plan care a fost bine gândit. Mi-am dat silinţa să atac cu orice ocazie prilejuită de Ponta inepţia acestui guvern de stânga. A existat o sincopă, un blocaj de comunicare între centru şi filialele locale ale ARD. Mult mai multă viteză şi incisivitate era de aşteptat din partea candidaţilor ARD. Noi nu am făcut o campanie negativă aşa cum merita să o facem şi aici USL a punctat extraordinar. USL a avut o singură temă: regimul Traian Băsescu. Că este o ficţiune sau nu, rămâne de discutat”, a declarat Mihail Neamţu.
Co-preşedintele ARD a mai spus că, totuşi, chiar dacă ARD are un scor de aproximativ 16%, nu este o apocalipsă.
„Nu e apocalipsă, e un procent mai slab decât cel pe care îl aşteptam, dar este mai mare decât cel pe care îl avea PDL în 2011”, a mai precizat Mihail Neamţu.
Elena Udrea: "ARD a fost o construcţie făcută pe genunchi. Nu trebuie forţată în continuare"
Şi fostul ministru al Turismului Elena Udrea a declarat luni că ARD a fost o construcţie făcută pe genunchi, al cărei viitor nu trebuie forţat în continuare, relevă postul B1 TV.
"N-a fost suficient de vizibilă opoziţia făcută de noi, mesajele pe care le-am dat nu au ajuns la electorat. Şi din cauza acestei construcţii care a venit târziu şi a fost făcută pe genunchi, dar şi din cauza unei strategii pe care mulţi din partid au considerat-o greşită. ARD s-a dovedit un proiect fără succes, nu cred că trebuie forţat în continuare", a precizat Udrea.
Elena Udrea consideră că opoziţia s-ar putea dovedi a fi un lucru benefic pentru PDL, care se va putea reface.
"Trebuie să stăm cu picioarele în apă rece şi să vedem cum facem mai departe cu partidul, la cum e PDL acum nu îi prinde rău să meargă în opoziţie şi să se reconstruiască acolo", a adăugat Elena Udrea.
Demisie la vârful PDL: Cezar Preda nu mai este prim-vicepreşedinte al partidului
Cezar Preda a anunţat luni că demisionează din funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL, în urma rezultatelor obţinute de formaţiunea pe care o conduce la alegerile de duminică şi în urma faptului că votul buzoienilor a decis că nu va mai fi parlamentar.
"Dragi buzoieni, rezultatele scrutinului pentru alegerile parlamentare au arătat clar opţiunea majoritară a românilor pentru candidaţii USL. Ţin să îi felicit pe contracandidaţii mei. Au reuşit să facă mai bine front comun împotriva mea, decât am reuşit noi să facem front comun în apărarea ARD Buzău. Sper doar ca modul în care se vor comporta în Parlament să fie mult schimbat în bine faţă de modul în care au evoluat în campania electorală", a precizat Preda.
Liderul PDL a explicat că este unul dintre politicienii care consideră că, la finalul unei bătălii electorale, nu ai voie să te ascunzi după faptul că românii au votat mai mult sigle decât oameni.
Preda a declarat că a fost dezamăgit de rezultatul obţinut la Buzău şi de aceea s-a decis să renunţe la funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL.
Rezultate parţiale BEC la alegerile parlamentare
Conform rezultatelor anunţate luni, la ora 14.00, USL a câştigat 58,61% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 60,08% la Senat, după numărarea voturilor din 95,83% din secţii, ARD având 16,58% la Cameră şi 16,79% din voturi, potrivit BEC.
Partidul Popular-Dan Diaconescu cumulează la nivel naţional, pentru Senat, 14,46% din voturi (1.031.890 voturi valabil exprimate) şi, pentru Camera Deputaţilor, 13,82% din voturi (985.730 de voturi).
A întrunit, de asemenea, pragul electoral de 5% la nivel naţional şi UDMR – care a câştigat, pentru Senat, 5,31% din voturile valabil exprimate în toate colegiile de senator ( 379.099 voturi), iar pentru Camera Deputaţilor 5,21% din voturile valabile ( 371.568 voturi).