Se deschide lupta pentru succesiunea lui Berlusconi
alte articole
Silvio Berlusconi a fost timp de 18 ani un monarh absolut în partidul pe care l-a fondat. Anunţul său că nu se prezintă la viitoarele alegeri din aprilie la postul de prim ministru a declanşat un adevărat cutremur politic la centru dreapta şi a deschis lupta pentru succesiunea sa. La 16 decembrie vor avea loc alegeri primare pentru desemnarea noului lider al partidului Popolo della Liberta (PDL) şi succesorul lui Silvio Berlusconi. 'Il Cavaliere' vrea să piloteze tranziţia din umbră şi îl propune pe Angelino Alfano ca lider al partidului şi pe Monti în fruntea unei mari coaliţii de centru-dreapta, notează vineri ziarul ABC.
La 76 de ani, 'Il Cavaliere' s-a văzut obligat să abandoneze tronul pentru că sondajele, fără milă, îi prognozau o situaţie dezastruoasă: PDL ar obţine între 15 şi 17 la sută din voturi, plasându-se ca a treia forţă politică, cu mult în spatele formaţiunii Movimento 5 Stelle al comicului Beppe Grillo. Institutul Piepoli estimează la 11 la sută intenţiile de vot pentru Berlusconi şi de 14 % pentru Angelino Alfano, actualul secretar politic al PDL. Această slăbire a poziţiei lui Berlusconi a determinat partidul, afectat şi de numeroase scandaluri de corupţie, să se împartă în numeroase tabere şi curente.
Acum pentru prima dată, această forţă politică născută şi modelată sub bagheta lui Berlusconi se înfruntă cu desemnarea democratică a unui lider la alegerile primare din 16 decembrie. Va fi un proces cu mari repercusiuni în peisajul politic italian, mai ales la centru dreapta, unde nimic nu va mai fi ca înainte. Proiectul lui Berlusconi, sau cel puţin dorinţa sa ascunsă, este de a tutela din umbră succesiunea sa şi ca în fruntea partidului să rămână Alfano. Acesta va câştiga cu siguranţă alegerile primare având în vedere că are două doi adversari puţin relevanţi, şi apropiaţi lui Berlusconi, precum fostul ministru Giancarlo Galán, şi subsecretarul de stat ,Daniela Santanché, deşi se aşteaptă şi alte candidaturi în următoarele zile.
Prin retragerea sa, Berlusconi mizează pe refondarea unei coaliţii de centru-dreapta care să-i includă şi pe democrat-creştinii lui Pierferdinando Casini, care până acum au respins această posibilitate, considerându-se incompatibili cu Il Cavaliere. Acelaşi lucru se poate spune şi despre Liga Nordului. Visul lui Berlusconi este ca în fruntea acestei coaliţii să se plaseze premierul Mario Monti, care este chemat să joace în continuare un rol important în politica italiană după alegeri. Berlusconi i-a lansat lui Monti săptămâna aceasta la o reuniune privată, următorul mesaj : 'Nu renunţ la ideea ca tu să fii liderul moderaţilor'.
Până la urmă, Berlusconi renunţă definitiv de a mai fi candidat la funcţia prim-ministru unde şansele lui sunt foarte mici şi ar suferi o înfrângere usturătoare, dar nici nu vrea să dispară de pe scena politică şi nici să se retragă la unele din proprietăţile sale din insulele Caraibe. Până şi apropiaţii săi i-au cerut să se retragă şi să-şi dedice timpul gestionării afacerilor. Dar cu procese judiciare pe rol, Il Cavaliere încearcă în primul rând să-şi asigure imunitatea cu un fotoliu în Senat.