Scrumiere, farfurii şi ceşti cu microfoane. Cum acţiona Securitatea în restaurantele bucureştene?

(DOMINIQUE FAGET / AFP / Getty Images)
Ana Ion
21.04.2025

Chef Petrişor Tănase a rememorat, într-un interviu acordat Digi24, modul în care funcţionau restaurantele bucureştene în perioada comunistă, sub stricta supraveghere a Securităţii. Potrivit acestuia, în anii ’80, ospătarii erau obligaţi să folosească veselă specială — farfurii, ceşti şi scrumiere echipate cu microfoane — pentru a asculta discuţiile clienţilor, scrie Ziare.com.

„Pe atunci, mersul la restaurant era un adevărat eveniment. Oamenii nu veneau direct de la muncă, în blugi. Se duceau acasă, făceau un duş, se îmbrăcau frumos, se parfumau şi abia apoi ieşeau. Braseria era un loc frecventat de scriitori şi ziarişti, care îşi savurau cafeaua, mâncau o gustare şi priveau lumea trecând pe stradă. Exista acea bucurie autentică a momentului”, a povestit Tănase la Digi24.

Un exemplu concret oferit de acesta a fost Restaurantul Berlin, unde un agent al Securităţii era prezent pentru a supraveghea clienţii străini. Sistemul de spionaj era bine pus la punct, cu microfoane ascunse în veselă — nu în toate piesele, ci doar în unele selectate.

„Exista veselă specială: scrumiere, farfurii, ceşti de cafea cu microfoane. Fiecare restaurant avea propriile sale însemne pe obiectele de servire. La Restaurantul Berlin, de exemplu, Securitatea venea cu farfurii şi ceşti inscripţionate. Agentul dădea instrucţiuni precise: ‘Pune farfuria asta la masa 43 şi trimite ospătarul pe care-l ştii. Apoi adu-mi farfuria înapoi după ce clientul termină de mâncat’”, a explicat bucătarul.

Acest tip de supraveghere nu era rezervat doar străinilor. Uneori, şi românii erau monitorizaţi în acelaşi mod.

„Şi la Hotelul Bucureşti se întâmpla la fel. Securistul scotea din geantă farfurii şi ceşti de cafea şi ne spunea să le folosim. Nu ştiai ce urma sa comande clientul, deci trebuia să ai totul pregătit. Singurele care nu aveau microfoane erau paharele. Nu aveai voie să refuzi — era o obligaţie patriotică. Cei care lucrau în hoteluri şi restaurante ştiau că aceasta era regula”, a mai spus Tănase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor