Scrisoare către Hillary Clinton : Doi congresmeni americani avertizează asupra încălcării principiilor democraţiei în România

Doi congresmeni americani - Michael Turner şi Loretta Sanchez - i-au trimis miercuri o scrisoare secratarului de stat american Hillary Clinton, exprimându-şi profunda îngrijorare faţă de situaţia din România.
White House (Casa Albă), Washington. (ro.wikipedia.org)
Liviu Şerbănescu
27.07.2012

Doi congresmeni americani - Michael Turner şi Loretta Sanchez - i-au trimis miercuri o scrisoare secretarului de stat american Hillary Clinton, exprimându-şi profunda îngrijorare faţă de situaţia din România.

După decenii de opresiune comunistă, România a reuşit să-şi construiască o democraţie constituţională, devenind ulterior un stat membru NATO şi UE, se arată în textul scrisorii.

"România este un aliat de nădejde al Statelor Unite şi un stat democratic în creştere. Încrederea în ei ca aliaţi a condus la recenta decizie de a intra în parteneriat cu România [...] Situaţia politică actuală din România pune sub semnul întrebării angajamentul lor la respectarea principiilor fundamentale ale democraţiei, ale statului de drept şi separarea constituţională a puterilor în stat", relevă congresmenii.

Totodată cei doi politicieni împărtăşesc îngrijorarea ambasadorului american de la Bucureşti Mark Gitenstein "că această criză va ştirbi pe termen lung percepţia globală a României".

"Departamentul de Stat trebuie să continue să facă paşii necesari pentru a convinge guvernul României să-şi păstreze angajamentele pentru valorile democratice".

Un general american, consilier al lui Victor Ponta

Pe de altă parte, la începutul lunii iulie, guvernul a anunţat că generalul american în rezervă Wesley Clark îl va consilia pe premierul Victor Ponta în probleme de securitate şi economie. Noul consilier nu va primi salariu de la buget şi va avea statut de consilier onorific, fără a participa la şedinţele de Guvern.

Wesley Clark a fost comandant NATO şi a candidat la alegerile pentru funcţia de preşedinte al SUA din 2004, a condus campania din 1999 a NATO de bombardare a obiectivelor sârbeşti din Kosovo şi a fost unul dintre primii critici ai războiului SUA din Irak.

Totodată, Wesley Clark este un lider important al Partidului Democrat din SUA şi s-a implicat pe larg în susţinerea senatorului Hillary Clinton şi a preşedintelui american Barak Obama.

Interese financiare

Wesley Clark este un lider important al Partidului Democrat din SUA şi s-a implicat pe larg în susţinerea senatorului Hillary Clinton şi a preşedintelui american Barak Obama

Fost şef al Statului Major General al Armatei Statelor Unite, generalul în rezervă Wesley K. Clark, americanul este membru în Consiliul director al companiei BNK Petroleum, o companie petrolieră din care George Soros deţine 20% din acţiuni - prin intermediul fondului său de investiţii Quantum Partners LP.

Compania din conducerea căreia face parte Wesley Clark are operaţiuni în domeniul gazelor de şist în Polonia.

"Prin prezenţa sa alături de echipa Primului-Ministru Victor Ponta, generalul Clark doreşte să transmită un semnal de susţinere şi de apreciere a noii direcţii pe care a adoptat-o România în acest an. În perioada următoare, prin poziţia sa, generalul în rezervă Wesley Clark va încerca să îşi ofere expertiza în perspectiva construirii de către Guvernul României a unor politici pozitive, care să sprijine creşterea economică şi investiţiile care creează noi locuri de muncă", se menţionează într-un comunicat al Guvernul.

Comunicatul mai precizează că Wesley Clark nu va participa la şedinţele de guvern şi "este consilier onorific, neremunerat".

Ambasadorul, în vizită la Cotroceni

Împreună cu premierul Victor Ponta ambasadorul SUA la Bucureşti Mark Gitenstein a mers în luna iulie a.c. la Palatul Cotroceni, unde cei doi au avut o discuţie cu preşedintele interimar Crin Antonescu.

Vizita a avut loc la câteva ore după preluarea de către Crin Antonescu a mandatului de preşedinte interimar al României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor