Gitenstein: Pentru procurorii şi judecătorii din România nimeni nu este mai presus de lege
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat miercuri, în discursul de 4 iulie, că pentru procurorii şi judecătorii din România nimeni nu este mai presus de lege, moment în care cei peste 2.000 de invitaţi au aplaudat spontan.
Diplomatul american s-a referit şi la ”furtuna politică” de la Bucureşti.
”În mijlocul acestei noi furtuni politice din România, mulţi mă întreabă care va fi viitorul acestei ţări. Dumneavoastră creaţi acum tocmai acel tip de instituţii, care le oferă românilor puterea de a-şi folosi talentul pentru a făuri această naţiune. Iar românii încep să conştientizeze că aceste instituţii nu aparţin unui anumit partid politic, ci poporului român, şi vor lupta să le apere. Căci pericolul abuzului de putere la nivel central sau local există întotdeauna. Şi tocmai cetăţenii acestei ţări sunt cei care au de suferit atunci când aceste instituţii sunt puse în pericol. Naţiunile care eşuează sunt cele ale căror instituţii sunt slabe sau manipulate, cele în care statul de drept este banalizat. În cazul României, trăinicia acestor instituţii va decide dacă prosperaţi şi dacă copiii voştri vor hotărî să trăiască aici”, a spus Mark Gitenstein.
Ambasadorul a menţionat paşii importanţi făcuţi de guvernul anterior care ”a realizat reforme instituţionale în ceea ce priveşte administrarea bugetului şi, făcând mari sacrificii” a adoptat măsuri de austeritate dificile.
Mark Gitenstein a remarcat perspectivele economice ale României care se îmbunătăţesc, precum şi dublarea ”bogăţiei ţării pe cap de locuitor” în ultimii şapte ani.
Ambasadorul a precizat că şi actualul guvern merită recunoaştere pentru adoptarea ”condiţiilor” impuse de FMI şi a menţionat promisiunea premierului Victor Ponta de a face ”reforme ambiţioase”.
”Dar misiunea de viitor este copleşitoare. Nivelul investiţiilor străine directe din România a scăzut la mai puţin de un sfert din valoarea din 2008. Singura soluţie este continuarea aplicării lecţiilor lui Friedman: continuarea democratizării ţării, consolidarea pieţelor şi asigurarea împărţirii beneficiilor obţinute în urma acestei creşteri între toţi românii, nu doar între câteva persoane.
Continuarea reformelor instituţionale este vitală, oricât de dificilă poate părea, iar principalele partide din România par să fie de acord că este nevoie de acest lucru. Orice regres va fi sever pedepsit de nemiloasele pieţe internaţionale şi toţi românii vor avea de suferit”, a declarat Mark Gitenstein.
Diplomatul a avertizat însă că nicio economie nu poate prospera fără respectarea statului de drept.
”Nicio economie nu poate prospera şi nicio democraţie nu poate supravieţui în lipsa unui angajament ferm faţă de statul de drept şi a respectului pentru instituţiile democratice. Nimeni nu se poate îndoi că România are procurori curajoşi şi consecvenţi şi judecători neînfricaţi. Pentru ei, nimeni nu este mai presus de lege”, a spus ambasadorul, moment în care invitaţii la Ziua SUA au izbucnit în aplauze spontane.
”Adoptând Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi strategia anticorupţie a guvernului anterior, guvernul actual a promis să extindă şi să consolideze programul de luptă împotriva corupţiei”, a mai spus Gitenstein, adăugând că este ”conştient” de faptul că există forţe care doresc ”întoarcerea la situaţia de dinainte” şi care ”se opun acestor reforme”.
”Promisiunile de continuare a progreselor au nevoie de aliaţi, alţii decât FMI, UE sau comunitatea diplomatică. Dumneavoastră trebuie să vă doriţi acest succes mai mult decât membrii comunităţii internaţionale. Există un grup de români care nu vor mai tolera starea de fapt”, a mai declarat Gitenstein.
La recepţia organizată de Ambasada SUA a fost prezent şi premierul Victor Ponta, care a susţinut un discurs.
Printre invitaţi s-au aflat consilierul prezidenţial Iulian Fota, Doris Mircea, directorul de comunicare din MAE, fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu, Procurorul general, Codruţa Kovesi, fostul ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei, Titus Corlăţean, ministrul de interne, Ioan Rus, şi Sever Voinescu.