Scoţienii spun NU independenţei. Rezultate finale: 55,3% împotrivă

Rezultatele alegerilor publicate vineri arată că Scotia a ales să rămână în Regatul Unit, refuzând independenţa într-un referendum istoric care a adus îngrijorări aliaţilor şi investitorilor, relatează Reuters.
(youtube.com)
P. P.
19.09.2014

La referendumul organizat joi, scoţienii au votat împotriva independenţei faţă de Marea Britanii, potrivit cifrelor oficiale anunţate vineri şi citate de AFP.

55,3 la sută din populaţie a respins independenţa Scoţiei, în timp ce 44,7 la sută dintre scoţieni au votat în favoarea acesteia, conform rezultatelor finale anunţate vineri de BBC după numărarea buletinelor din toate circumscripţiile.

Astfel, după o campanie de doi ani, 2.001.926 scoţieni au votat împotriva independenţei, iar 1.617.989 au votat pentru separarea Scoţiei.

Verdictul anticipat s-a prefigurat în cursul nopţii de joi spre vineri, după numărarea a peste două treimi din voturi, cînd susţinătorii Regatului Unit câştigau 54% din voturi, potrivit calculelor Reuters.

Susţinătorii independenţi au recunoscut că rezultatul este unul strâns.

”Ca şi alte mii de persoane din ţară mi-am pus inima şi sufletul în campania aceasta şi există un sens adevărat de dezamăgire din cauza faptului că am fost atât de aproape de obţinerea unui vot da”, a declarat liderul adjunct al Partidului Naţionalist Scoţian Nicola Sturgeon.

”Se pare că nu a fost îndeajuns şi acest lucru este profund dezamăgitor”, a declarat Sturgeon.

Lira a crescut rapid în timp ce susţinătorii unioniştii sărbătoreau rezultatul. Regina Elisabeta şi premierul britanic David Cameron sunt aşteptaţi să publice un comunicat după numărarea tuturor voturilor.

Chiar dacă naţionaliştii au câştigat în cel mai mare oraş al Scotiei, Glasgow, aceştia au eşuat să se ridice la standarde în multe alte circumscripţii.

Campania pentru independenţă a mobilizat 5,3 milioane de persoane şi a reuşit să dividă prieteni şi familii din izolatele insule scoţiene din Atlantic şi până la cele din oraşele dure precum Glasgow.

Divizarea Regatului Unit i-a îngrijorat pe aliaţi, pe investitori cât şi pe întreaga elită britanică, ai cărei lideri s-au implicat prea târziu în campanie pentru a verifica rezultatele previziunilor care arătau o susţinere sporită pentru independenţă.

Căutând să stârnească un amestec istoric de rivalitate şi abordări politice opozante pe fondul unei percepţii că Londra nu a administrat cum trebuie Scotia, naţionaliştii afirmă că scoţienii, şi nu Londra, ar trebui să conducă Scoţia, pentru a construi o ţară mai bogată şi mai corectă.

Unioniştii au avertizat că independenţa ar putea aduce incertitudini politice, financiare şi economice şi ar putea diminua poziţia Marii Britanii pe plan global. De asemenea, aceştia plănuiau să nu păstreze lira ca parte a unei uniuni monetare oficiale.

Pe lângă bani şi putere, referendumul a provocat pasiuni puternice în Scotia, a atras mulţi votanţi care ignoră campaniile politice tradiţionale şi a subliniat faptul că Londra are nevoie de o schimbare constituţională mai mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor