Tony Blair revine: Cetăţenii britanici pot stopa plecarea Marii Britanii din UE

Fostul premier britanic Tony Blair, unul dintre cei mai controversaţi prim-miniştri din istoria recentă, afirmă că cetăţenii britanici pot stopa plecarea ţarii din Uniunea Europeană, dacă doresc, deoarece Brexit-ul nu este "gravat în stâncă".
Fostul premier britanic, Tony Blair.
Fostul premier britanic, Tony Blair. (Dan Kitwood - WPA Pool / Getty Images)

Joi, într-un interviu cu New Statesman, Blair a declarat că Brexit-ul "poate fi oprit dacă poporul britanic decide că, după ce au văzut ce înseamnă, analiza cost-beneficiu nu are impactul dorit".

Fostul premier al Partidului Laburist, care a fost în funcţie din 1997 până în 2007, a declarat că ar trebui să fie posibil ca poporul britanic, sau Parlamentul, să comute verdictul, în cazul în care devine evident că alternativa negociată de către prim-ministrul Theresa May va fi mai dezavantajoasă.

La 23 iunie a.c., aproape 52% dintre alegătorii britanici au optat pentru ieşirea din UE cu speranţa că îşi redobândesc controlul asupra frontierelor şi pentru o mai mare libertate economică.

Anterior, Blair a descris referendumul cu privire la ieşirea din UE, ca fiind "o catastrofă" şi a susţinut că alegătorii britanici ar trebui să aibă posibilitatea unui al doilea referendum privind rămânerea în UE.

Argumentul lui Blair contrastează puternic cu cel din luna mai, când a afirmat în mod repetat că "Brexit înseamnă Brexit" şi că va respecta rezultatul referendumului.

În opinia specialiştilor, creşterea economică în Marea Britanie va încetini în mod semnificativ anul viitor, din cauza incertitudinilor legate de votul Brexit.

Experţii au avertizat că ieşirea din UE va afecta grav poziţia Londrei ca centru financiar, cu excepţia cazului în care Marea Britanie decide să-şi menţină accesul la piaţa unică a UE prin relaxarea poziţiei sale privind imigraţia.

În cazul în care Marea Britanie îşi pierde accesul la piaţa unică a UE, creşterea costurilor tranzacţiilor şi exporturilor către UE ar afecta poziţia competitivă a Marii Britanii în Europa.

Blair a declarat, joi, că Marea Britanie ar trebui să-şi păstreze "opţiunile deschise", dacă să părăsească Uniunea Europeană sau nu, până ce sunt finalizate discuţiile Brexit cu UE.

"De ce n-ai păstra opţiunile deschise? De ce nu ai spune - am luat această decizie, am luat-o înainte de a vedea ce consecinţele are, acum vedem consecinţele şi nu suntem atât de siguri?" a întrebat el.