Schimbarea abordării faţă de fostele republici sovietice i-ar putea aduce Moscovei dividendele dorite

Pe fondul unui nou război comercial între Ucraina şi Rusia, reabilitarea totală a vinurilor moldoveneşti şi deschiderea pieţei ruseşti pentru toată producţia din Republica Moldova arată ca un incontestabil salt înainte în dezvoltarea relaţiilor ruso-moldoveneşti.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
14.09.2012

Pe fondul unui nou război comercial între Ucraina şi Rusia, reabilitarea totală a vinurilor moldoveneşti şi deschiderea pieţei ruseşti pentru toată producţia din Republica Moldova arată ca un incontestabil salt înainte în dezvoltarea relaţiilor ruso-moldoveneşti. La baza minusurilor şi plusurilor de care ţine seama puterea rusă se află poziţia ei în vederea atragerii ţărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) în Uniunea Vamală a Rusiei, Belarusului şi Kazahstanului, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Politicienii şi înalţii funcţionari ucraineni pleacă de la premiza că Vladimir Putin i-ar fi dat lui Ianukovici două luni pentru luarea unei decizii privind Uniunea Vamală. În caz contrar, Kievul nu poate spera la un export preferenţial către Rusia pentru mărfuri importante pentru Ucraina. Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici 'a răbufnit', iar miercuri Kievul a introdus taxa de asamblare pentru autoturismele importate din Federaţia Rusă. Kievul se plânge că Moscova face presiuni asupra ucrainenilor, încercând să-şi atingă cu orice preţ obiectivul fixat.

Dimpotrivă, Chişinăul trâmbiţează despre negocierile avute la Moscova de premierul Vlad Filat, care, potrivit propriilor declaraţii, 's-au desfăşurat într-o atmosferă de absolută deschidere'. Politicienii moldoveni, chiar şi din rândul celor care critică în permanenţă Rusia, constată că Moscova nu a formulat faţă de Chişinău condiţia de aderare obligatorie la Uniunea Vamală, lăsându-i dreptul la o alegere liberă a vectorului de integrare.

În context sunt citate declaraţiile lui Dmitri Medvedev, care a subliniat miercuri că Republica Moldova poate şi trebuie să ţină cont de interesele sale naţionale: dacă ea va dori să adere la Uniunea Vamală, Moscova va discuta această propunere, dar dacă nu - nu este nicio problemă. Medvedev a remarcat calitatea vinurilor moldoveneşti, al căror acces pe teritoriul Rusiei era înainte interzis. Subiectul a fost continuat de Vladimir Putin, care a subliniat că vinurile moldoveneşti se bucură de popularitate printre ruşi. Imediat după, producţia din Republica Moldova a fost lăudată de şeful Rospotrebnadzor (serviciul federal sanitar rus), Ghennadi Onişenko. Viticultorii moldoveni au desigilat cu bucurie butoaiele - 'pentru cei care poartă negocieri'.

Însă, în afară de progresul vinicol, este evident şi altul: Republica Moldova poate spera de acum la investiţii ruseşti, subliniază Nezavisimaia Gazeta. Deocamdată, aceste investiţii sunt destul de neînsemnate, ceea ce înseamnă că este vorba de un domeniu de perspectivă, a declarat Putin la Soci, în timpul întrevederii cu premierul moldovean.

'Companiile mari şi mijlocii ale Federaţiei Ruse sunt interesate de investiţii în Republica Moldova. Unele dintre ele activează deja pe piaţa republicii şi nu este vorba doar de Gazprom', a subliniat preşedintele Rusiei. 'Acest lucru va contribui la îmbunătăţirea situaţiei economiei moldovene şi a relaţiilor comercial-economice dintre Republica Moldova şi Rusia', şi-a exprimat convingerea liderul rus. Rusia va ajuta Republica Moldova, au înţeles moldovenii.

Putin şi Filat s-au înţeles de asemenea că experţi se vor întâlni la sfârşitul lui septembrie, pentru a perfecta acordul care se referă la livrările şi tranzitul de gaz natural. Republica Moldova va avea gaz la un preţ rezonabil, a conchis Chişinăul.

La rândul său, Chişinăul a promis că va permite deschiderea unui consulat la Tiraspol, lucru pe care Moscova îl solicită de mai mulţi ani. De asemenea, este de aşteptat ca energia electrică rusă să treacă nestingherit prin liniile de transmisie moldoveneşti spre Uniunea Europeană. Moscova poate miza şi pe atingerea unui compromis în reglementarea conflictului transnistrean.

Însă, toate acestea ţin de viitor. Deocamdată, evidentă este o încălzire a relaţiilor, fapt care îi bucură pe cetăţenii moldoveni, care vor putea, dacă lucrurile se vor derula fără probleme, să plece la anul la muncă în Rusia, având aceleaşi drepturi ca şi ucrainenii - 90 de zile fără a fi luaţi în evidenţă.

O asemenea atitudine a Rusiei faţă de o ţară în care are desfăşurat un contingent militar şi unde locuiesc destul de mulţi etnici ruşi, ar putea avea pentru Moscova efectul dorit, subliniază Nezavisimaia Gazeta. Peste jumătate din populaţia Republicii Moldova are oricum o atitudine favorabilă faţă de integrarea în Uniunea Vamală, iar în cazul în care Moscova îşi va onora actualele promisiuni, încrederea faţă de ea şi faţă de uniunile pe care le iniţiază ea va creşte. 'Daţi-ne timp şi nu faceţi presiuni', se afirmă astăzi la Chişinău. Acelaşi lucru este repetat la Kiev, conchide ziarul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor