Schimb de generaţii în fruntea Al-Qaeda, potrivit unui raport al ONU

Conducerea reţelei Al-Qaeda s-a angajat într-un proces de schimbare de generaţii, astfel încât liderii vârstnici încep să lase locul succesorilor lor de 30 şi 40 ani, care au 'o experienţă istorică' la activ şi al căror armament folosit în atentate a evoluat din punct de vedere tehnologic.
Osama bin Laden, fostul lider Al-Qaeda. (arhivă) (AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.02.2014

Conducerea reţelei Al-Qaeda s-a angajat într-un proces de schimbare de generaţii, astfel încât liderii vârstnici încep să lase locul succesorilor lor de 30 şi 40 ani, care au 'o experienţă istorică' la activ şi al căror armament folosit în atentate a evoluat din punct de vedere tehnologic. Scopul lor este să-şi recâştige poziţiile din Afganistan după retragerea grosului trupelor internaţionale, relevă un raport al ONU, citat luni de ziarul ABC.

Documentul, redactat de Echipa de monitorizare a sancţiunilor şi suport analitic a ONU, arată de asemenea că organizaţia îşi reînnoieşte bazele şi a demarat o politică de recrutare a minorilor, în cadrul căreia se caută inclusiv adolescenţi în vârstă de 12 ani. Al-Qaeda completează această reînnoire a bazelor cu un proces de diversificare prin care preconizează să-şi asocieze 'noile reţele emergente', precum Frontul Al-Nosra, care operează în Siria.

Potrivit ONU, organizaţia care odinioară era condusă de Osama Bin Laden, care a fost eliminat, 'rămâne în continuare o ameninţare'. 'Ideile, inspiraţia şi conexiunile generate de Al-Qaeda atrag în continuare adepţi. Comandanţii mai tineri oferă o perspectivă diferită asupra chestiunilor internaţionale, iar uneori îşi sfidează propriii lideri în ceea ce priveşte tacticile şi obiectivele', notează documentul.

Mai ales comandanţii din eşalonul mediu, însărcinaţi cu operaţiunile, 'sunt cei care au o experienţă istorică diferită de cea a predecesorilor lor', ceea ce înseamnă nu doar că au o perspectivă diferită asupra realităţii internaţionale, ci şi că sunt capabili să răspândească o propagandă în mai mare concordanţă cu nevoile tinerei generaţii pe care o reprezintă.

Reînnoirea obiectivelor propuse de Al-Qaeda este evidentă în celulele din Somalia, Yemen, Nigeria, Mali sau Siria, care funcţionează cu o independenţă mai mare faţă de actualul lider al organizaţiei, Ayman Al-Zawahiri. Acesta se ascunde într-un loc necunoscut, iar subordonaţii săi din străinătate îl consideră deja 'relativ ineficient', potrivit documentului ONU.

Prin venirea acestei noi generaţii, strategia operativă a reţelei Al-Qaeda a evoluat. În loc să se concentreze asupra atentatelor singulare, reţeaua îşi propune să realizeze atacuri 'multiple, complexe şi simultane'. 'Bombele sunt mai mari şi mai avansate, iar numărul ţărilor care sunt vizate de astfel de atacuri se cifrează acum la 90', adaugă acelaşi raport.

În final, organizaţia va avea ca obiectiv pe termen mediu şi lung să revină în Afganistan, profitând de slăbiciunea guvernului afgan după ce se va încheia retragerea grosului trupelor SUA. Al-Qaeda mizează pentru aceasta pe sprijinul talibanilor, al simpatizanţilor pakistanezi şi al insurgenţilor, în rândul cărora contactele lor sunt mai pronunţate, conchide raportul ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor