Schema de plafonare a preţurilor din energie, menţinută în 2024. La cât se ridică datoria statului către furnizori

(Scott Olson/Getty Images*)

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri, la Prima News, că intenţionează să păstreze schema de plafonare a preţurilor din energie şi în 2024, adăugând că, în continuare, preţurile pe facturile românilor sunt mai mici decât pe Bursă.

“Cu siguranţă, păstrăm schema de plafonare-compensare, deci preţuri plafonate la românul de rând şi la companiile româneşti din economie. Această schemă a asigurat o stabilitate pentru clientul final dar şi pentru furnizori.

Mai mult, discutăm de 5 milioane de gospodării din România care plătesc factura la curent, în medie, pe lună, într-un an, 35 de lei, ceea ce este o sumă rezonabilă, pentru o ţară cu puterea noastră de cumpărare”, a precizat ministrul, citat de News.ro.

Burduja a afirmat că este important că Uniunea Europeană a permis tuturor statelor, nu numai României, să aibă măsuri de protejare a consumatorului final, “în mod special a celor vulnerabili şi aceste măsuri sunt premise cel puţin până în primăvara anului 2025”.

“Intenţionăm să păstrăm schema până în martie 2025”, a adăugat el.

Întrebat ce se va întâmpla după ce schema nu va mai fi valabilă, Burduja a susţinut că toată piaţa, tot lanţul îşi doreşte o etapizare a măsurilor de ieşire din această schemă de compensare şi plafonare:

“Dacă am apela la o măsură bruscă, s-ar îngrămădi furnizorii de energie electrică, gaze naturale şi iarăşi ar duce la o creştere de preţuri, deci va fi o ieşire etapizată, foarte bine gândită”, a continuat el.

Totodată, Burduja a mai declarat că, în prezent, datoria Minsterului Energiei către furnizori este de aproximativ 2 miliarde de lei.

“Întreaga schemă costă mult mai puţin, dacă ne referim la anul calendaristic ianuarie- decembrie 2024, ne aşteptăm ca schema să coste undeva la 3 miliarde de lei, aceasta este estimarea ANRE”, a continuat el, precizând că este vorba de cât va costa schema anul acesta.