Schema de plafonare a preţurilor din energie, menţinută în 2024. La cât se ridică datoria statului către furnizori

(Scott Olson/Getty Images*)
Andrei Popescu
25.01.2024

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri, la Prima News, că intenţionează să păstreze schema de plafonare a preţurilor din energie şi în 2024, adăugând că, în continuare, preţurile pe facturile românilor sunt mai mici decât pe Bursă.

“Cu siguranţă, păstrăm schema de plafonare-compensare, deci preţuri plafonate la românul de rând şi la companiile româneşti din economie. Această schemă a asigurat o stabilitate pentru clientul final dar şi pentru furnizori.

Mai mult, discutăm de 5 milioane de gospodării din România care plătesc factura la curent, în medie, pe lună, într-un an, 35 de lei, ceea ce este o sumă rezonabilă, pentru o ţară cu puterea noastră de cumpărare”, a precizat ministrul, citat de News.ro.

Burduja a afirmat că este important că Uniunea Europeană a permis tuturor statelor, nu numai României, să aibă măsuri de protejare a consumatorului final, “în mod special a celor vulnerabili şi aceste măsuri sunt premise cel puţin până în primăvara anului 2025”.

“Intenţionăm să păstrăm schema până în martie 2025”, a adăugat el.

Întrebat ce se va întâmpla după ce schema nu va mai fi valabilă, Burduja a susţinut că toată piaţa, tot lanţul îşi doreşte o etapizare a măsurilor de ieşire din această schemă de compensare şi plafonare:

“Dacă am apela la o măsură bruscă, s-ar îngrămădi furnizorii de energie electrică, gaze naturale şi iarăşi ar duce la o creştere de preţuri, deci va fi o ieşire etapizată, foarte bine gândită”, a continuat el.

Totodată, Burduja a mai declarat că, în prezent, datoria Minsterului Energiei către furnizori este de aproximativ 2 miliarde de lei.

“Întreaga schemă costă mult mai puţin, dacă ne referim la anul calendaristic ianuarie- decembrie 2024, ne aşteptăm ca schema să coste undeva la 3 miliarde de lei, aceasta este estimarea ANRE”, a continuat el, precizând că este vorba de cât va costa schema anul acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor