Scenariu surpriză: Roberta Anastase, preşedintele României?

Senatorul PNL Mihaela Popa avansează posibilitatea ca Roberta Anastase să ajungă preşedinte interimar al României, în cazul în care se ajunge la suspendarea actualului şef al ştatului. Mihaela Popa scrie pe blogul său că nu Vasile Blaga, şeful Senatului şi, conform legii, al doilea om în stat, va prelua frâiele ţării după eventuala suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, ci Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor.
Roberta Anastase. (Epoch Times România)
Bogdan Costea
23.06.2012

Senatorul PNL Mihaela Popa avansează posibilitatea ca Roberta Anastase să ajungă preşedinte interimar al României, în cazul în care se ajunge la suspendarea actualului şef al ştatului. Mihaela Popa scrie pe blogul său că nu Vasile Blaga, şeful Senatului şi, conform legii, al doilea om în stat, va prelua frâiele ţării după eventuala suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, ci Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Popa afirma că e greu de crezut că după ce va câştiga şefia PDL la congresul de săptămâna viitoare, Blaga va renunţa la conducerea partidului, pentru a se duce interimar la Cotroceni. „Cum preşedintele României nu are voie să aibă apartenenţă politică, ce va face Vasile Blaga? Este greu de crezut că va renunţa la preşedinţia partidului, având în vedere că a luptat în două campanii pentru a deveni lider al PDL. Un posibil scenariu: Roberta Anastase viitor preşedinte interimar al României?”, se întreabă senatorul liberal.

Mihaela Popa a fost, până în urmă cu câteva luni, vicepreşedinte al PDL, numai că în aprilie 2012 a demisionat din partid pentru a se alătura PNL. "Am decis să mă alătur unei echipe noi şi consolidate alături de Sorin Frunzăverde. Motivul plecării mele din PDL este legat de lipsa exerciţiului democratic în partid. Totul a fost imposibil, într-o veşnică poziţie de drepţi. Nu îmi place să văd oameni arestaţi, care apoi se dovedeşte că nu au nicio vină", a spus Mihaela Popa, care a primit promisiunea liberalilor că va fi susţinută pentru Parlamentul European.

De asemenea, Mihaela Popa a spus că a fost dezamăgită de afirmaţiile liderului PDL Emil Boc în cazul demisiei din partid a prim-vicepreşedintelui PDL Sorin Frunzăverde. "Dacă eu, ca profesor, spun după un timp că îmi pare rău că un tânăr a luat examenul, atunci înseamnă că am fraudat examenul. La fel şi în PDL, înseamnă că nu am avut alegeri libere. Nu vrea să fiu acceptată într-un for de conducere, ci vreau să fiu aleasă. Nu poţi construi o democraţie fără un exerciţiu democratic în partidul de guvernământ", a declarat Mihaela Popa, care a susţinut, după ce Sorin Frunzăverde şi primarul din Slatina, Darius Vâlcov, au demisionat din PDL, că liderul formaţiunii democrat-liberale, Emil Boc, ar trebui să-şi asume pierderile şi să-şi dea demisia de la conducerea partidului.

Mihaela Popa s-a înscris în PDL în 2006, iar în perioada decembrie 2007- decembrie 2008 a fost deputat PDL în Parlamentul European. Ea a fost prim-vicepreşedinte al PDL Iaşi, iar în perioada mai 2010-septembrie 2011 a fost preşedinte interimar al PDL Iaşi.

Cum preşedintele României nu are voie să aibă apartenenţă politică, ce va face Vasile Blaga? Este greu de crezut că va renunţa la preşedinţia partidului.

Mihaela Popa, care este profesor, la primul mandat de senator, este vicepreşedinte al Comisiei pentru Egalitatea de Şanse din Senat.

Pentru o eventuală suspendare a preşedintelui, USL are nevoie în prezent doar de trei voturi în Parlament. Apoi, rezultatul referendumului de demitere este dat de opţiunile exprimate de majoritatea celor care se prezintă la urne.

Conform articolului 95 din Constituţie, "în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale". Totodată, conform Constituţiei, dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor