La trei voturi distanţă: USL caută cu disperare motive să-l suspende pe Traian Băsescu

Pentru o eventuală suspendare a preşedintelui, USL are nevoie în prezent doar de trei voturi în Parlament. Dacă procedura se prelungeşte după finalul sesiunii parlamentare, majoritatea ar avea nevoie de 11 voturi, întrucât mulţi dintre parlamentari vor pleca să-şi preia funcţiile câştigate în alegerile locale de la data de 10 iunie.
Şedinţă a Parlamentului României (Mihuţ Savu / The Epoch Times)
Liviu Şerbănescu
22.06.2012

Pentru o eventuală suspendare a preşedintelui, USL are nevoie în prezent doar de trei voturi în Parlament. Dacă însă procedura se prelungeşte după finalul sesiunii parlamentare, majoritatea ar avea nevoie de 11 voturi, întrucât mulţi dintre parlamentari vor pleca să-şi preia funcţiile câştigate în alegerile locale de la data de 10 iunie.

Pe de altă parte însă, reprezentanţii USL trebuie să se gândească foarte bine la motivele pe care le vor invoca dacă depun o cerere de suspendare a preşedintelui. Aceste motive ar trebui să se refere la încălcarea Constituţiei de către Traian Băsescu, ceea ce, cel puţin în ultima perioadă, nu s-a întâmplat.

Totodată, pentru ca un eventual astfel de demers să fie aprobat, Opoziţia trebuie să adune în prezent cel puţin 229 de voturi ale parlamentarilor în favoarea suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Apoi, rezultatul referendumului de demitere este dat de opţiunile exprimate de majoritatea celor care se prezintă la urne.

Numărul total de parlamentari este în prezent de 457, ceea ce înseamnă că majoritatea este de 229 de voturi.

PSD are la Cameră 96 de parlamentari, iar la Senat are 43, în timp ce PNL are la Cameră 57 de parlamentari, iar la Senat - 30. În total, USL are 226 de parlamentari şi mai are nevoie doar de trei voturi pentru suspendarea preşedintelui.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României în cazul săvârşirii de către acesta a unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, făcută de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor, se depune concomitent la Birourile permanente ale Camerelor Parlamentului.

Prevederi constituţionale

Conform articolului 95 din Constituţie, "în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale".

Dacă se declanşează procedura de suspendare, preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele care i se impută.

Propunerea de suspendare din funcţie a şefului statului poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinta preşedintelui.

Totodată, conform Constituţiei, dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor