Scena politică din Bulgaria, zguduită de un nou scandal al interceptărilor ilegale (presă)

Liderul partidului GERB, Boiko Borisov.
Liderul partidului GERB, Boiko Borisov. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)

Scena politică bulgară este zguduită de un nou scandal legat de interceptări după ce o ziaristă a anunţat că deţine înregistrări făcute în timpul unei întâlniri secrete între fostul preşedinte socialist Gheorghi Pârvanov şi liderul opoziţiei conservatoare Boiko Borisov.

Pârvanov a anunţat recent că proiectul său cetăţenesc ABV va participa cu o listă proprie la alegerile europarlamentare din mai, alternativă la lista oficială a Partidului Socialist Bulgar. Totodată, fostul şef al statului a lansat critici dure la adresa liderului socialist Serghei Stanişev, declarând însă că nu are nicio intenţie să părăsească partidul.

Ziarista Kristina Patraşkova, de la săptămânalul Galeria, a anunţat că deţine înregistrări care dovedesc că Pârvanov şi principalul oponent al Partidului Socialist, Boiko Borisov, negociază divizarea acestei formaţiuni. Potrivit ziarului Galeria, Borisov s-ar fi angajat să finanţeze campania lui Pârvanov pentru alegerile europarlamentare. Conform aceluiaşi scenariu, scopul final ar fi ca Pârvanov să reuşească să obţină postul de lider al socialiştilor, după care să formeze o alianţă cu conservatorii pentru un guvern de coaliţie.

Cotidianul Standart scrie vineri că toţi cei ale căror nume au fost implicate în scandal s-au grăbit să dezmintă acest scenariu. Pârvanov a declarat că va da în judecată săptămânalul Galeria, iar Boiko Borisov a spus că nu l-a mai văzut pe Pârvanov din perioada când acesta era preşedinte, cerând procurorului general să lanseze o anchetă legată de interceptările ilegale. Liderul partidului conservator GERB a declarat că este urmărit şi interceptat ilegal şi că cel mai probabil în presă vor apărea înregistrări contrafăcute.

Fostul ministru de interne Rumen Petkov, considerat mâna dreaptă a lui Pârvanov, a declarat că a primit asigurări de la ministrul actual de interne Ţvetlin Iovcev şi de la şeful Serviciului de securitate naţională, Vladimir Pisancev, că serviciile de informaţii bulgare nu-i urmăresc şi nu-i interceptează pe Pârvanov şi Borisov.

Ziarul aminteşte că în urmă cu doi ani, la 14 ianuarie 2012, săptămânalul Galeria a publicat înregistrarea unei discuţii telefonice între Borisov, pe atunci premier, şi şeful de atunci al Agenţiei Vamale, Vanio Tanov. Nici până acum nu se ştie cine a făcut înregistrarea a conversaţiei în care Borisov îi cerea lui Tanov să-l lase în pace pe producătorul de bere Mihail Mihov şi să renunţe la ancheta în care cel din urmă, un apropiat al lui Pârvanov, era cercetat pentru contrabandă. La câteva luni după publicarea înregistrării, Mihov a decedat în circumstanţe dubioase. Încă de atunci, criticii lui Borisov şi Pârvanov au avansat ideea că cei doi au contacte secrete legate de interese comune de afaceri dubioase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe