Scandalul referitor la betonul cu nisip de mare opreşte construirea celei mai înalte clădiri din China

O diagramă care să arate modul în care va arăta la finalizare Centrul Internaţional de Finanţe Ping'an (în cazul în care este terminat), în 2015. Construcţia cladirii enorme a fost oprită după ce au apărut suspiciuni că a fost utilizat nisip de mare în compoziţia betonului. (Weibo.com)
Ren Yi
20.03.2013

Lucrările de construire a celei mai înalte clădiri din China au fost oprite, deoarece dezvoltatorii locali desfăşoară o investigaţie pentru a verifica dacă s-a utilizat beton coroziv făcut cu nisip de mare.

Centrul Internaţional de Finanţe Ping'an (CIFPA) este printre numeroasele clădiri de la care se iau probe, după ce a fost iniţiată o investigaţie la nivel industrial de către Biroul pentru Reşedinţe şi Construcţii din Shenzhen.

La 17 martie, un reporter de la Cotidianul Naţional de Afaceri a vizitat şantierul de construcţie al CIFPA, unde mai mulţi lucrători au confirmat că a fost oprită construcţia.

Materiale de Construcţii Dongdayang Co., principalul furnizor de beton din Shenzhen, a avut certificatul de calificare revocat, iar altor companii implicate în scandal le-au fost suspendate afacerile.

Utilizarea betonului făcut cu nisip de mare poate afecta serios calitatea construcţiei, deoarece sarea şi clorura corodează oţelul, ceea ce poate face ca, în cele din urmă, clădirea să se prăbuşească. Experţii susţin că, dacă sunt încorporate cantităţi mari de nisip de mare într-o clădire, pot trece câteva decenii până ce aceasta să devină condamnată, potrivit ziarului Modern Express.

Cum nisipul de mare este mult mai ieftin decât nisipul de râu, dezvoltatorii pot câştiga un profit imens în cazul în care folosesc un beton de calitate inferioară. Utilizarea ilegală de nisip mare în centrele de amestecare a betonului este considerată a fi o practică comună în zona Deltei Râului Perla.

Situat în centrul oraşului Shenzhen, proiectul CIFPA acoperă o suprafaţă totală de construcţie de 459,187 de metri pătraţi şi se aşteaptă a fi finalizat în 2015. Clădirea cu 115 etaje va avea o înălţime de 660 de metri, cu un supliment de cinci etaje subterane. În momentul opririi lucrărilor erau deja construiţi aproximativ 80 de metri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor