Scandalul NORDIS. Specialist: Schema asta e gândită. Să nu credeţi că alde Vicol nu şi-au imaginat ce va urma / Ce pot face cetăţenii să nu-şi ia ţepe

Laura Vicol (Facebook/Laura Vicol)
Loredana Diacu
10.10.2024

Scandalul NORDIS arată că cetăţeanul este total nepregătit în faţa unor ţepe date de aşa-zişi dezvoltatori imobiliari, care vând acelaşi apartament de mai multe ori sau dispar fără să livreze casele pentru care au semnat promisiuni de vânzare-cumpărare. Lasă în urmă oameni păgubiţi nu doar de bani, ci unii dintre ei chiar de visul de a mai avea vreodată o casă a lor.

Acest lucru se întâmplă pentru că lobby-ul dezvoltatorilor în Parlament este atât de puternic încât nu se fac legi care să-i ajute pe cetăţeni şi să prevină abuzurile. Legea îi protejează, practic, pe cei care înşală. Mai mult, există situaţii în care şi notarii, care în mod normal ar trebui să fie corecţi, lucrează mână în mână cu dezvoltatorii, a explicat, într-un amplu interviu pentru Epoch Times, Dumitru Dobrev, avocat cu o vastă experienţă în procese legate de patrimoniu.

Potrivit lui Dobrev, dezvoltatori precum NORDIS ştiu exact ce fac, îşi calculează foarte bine planurile şi acţionează astfel încât consecinţele pentru ei să fie minime, rămânând cu bani pentru tot restul vieţii.

Pentru a nu îngroşa rândurile păgubiţilor care se înscriu la masa credală şi rămân doar cu praful de pe tobă după ce şi-au cheltuit economiile de-o viaţă pentru a-şi cumpăra casa visată, cetăţenii care doresc să achiziţioneze un apartament nou, de la un dezvoltator, sunt sfătuiţi să apeleze la un avocat specializat sau alt expert în domeniul imobiliar, o persoană de încredere şi cu experienţă. Altfel, visul de a avea o casă se poate transforma în cel mai negru coşmar.

Redăm principalele explicaţii ale avocatului:

Românii care vor să-şi cumpere o locuinţă de la un dezvoltator trebuie să apeleze la un specialist: „De ce, când îţi iei o maşină de 6.000 de euro la mâna a doua, poţi să te duci cu un mecanic auto, dar când îţi iei o casă, nu apelezi la un expert?”, explică Dobrev.

Românii trebuie să fie foarte atenţi la cine sunt patronii, cine sunt acţionarii, cine e omul cu bani din spatele entităţii care face dezvoltarea imobiliară. Pentru că, din raţiuni fiscale, acum se înfiinţează societăţi de proiect.

Foarte rare sunt firmele de tradiţie, precum Adama, mari concerne care pe aceeaşi societate pe acţiuni fac toate afacerile, deoarece vor să aibă un istoric bun cu băncile, să ia credite etc. Acum, însă, îţi înfiinţezi un SRL care se cheamă „Căpşunica Dezvoltări Imobiliare” şi care este destinat doar pentru proiectul X, unde achiziţionezi 1.000 de metri pătraţi de teren şi construieşti un bloc. După ce ai terminat şi ai vândut tot, dizolvi şi radiezi societatea, scoţi profitul înainte de dizolvare şi radiere. Aşa se face acum.

Sunt unii care fac afaceri şi pe persoană fizică, dar, în general, se creează o societate pentru proiect. Şi ştiţi cum e legislaţia noastră: SRL-urile apar şi dispar ca ciupercile după ploaie. De aceea trebuie făcut un research: dacă este un SRL, cine sunt acţionarii, ce au mai făcut aceştia? Sunt samsari imobiliari? Sunt dezvoltatori?

Dacă nu te pricepi să cauţi şi să te documentezi, este foarte rău. Dacă nu vrei să plăteşti pe cineva şi nici nu eşti familiarizat cu cercetarea – nu doar pe Google, ci şi pe site-uri specializate care accesează registrele comerţului, ANAF etc., pentru a vedea care este situaţia financiară a firmei – nu ai nicio şansă.

Aţi văzut în investigaţia făcută de Recorder: dau exemplul Franţei, unde dezvoltatorul nu poate cere mai mult de 5% avans pentru un bloc nou. La noi, însă, se practică avansuri de până la 100%. Îţi oferă şi nişte reduceri dacă plăteşti totul în avans, îţi scad 5% sau 10% din preţul total.

Îţi mai oferă, nu ştiu ce, bucătării aduse din Italia sau robinete aurite. Sunt tot felul de astfel de artificii care atrag cumpărătorii. În ţările civilizate, discrepanţele acestea sunt mult mai mici. Dezvoltatorul ştie foarte multe, are notari în buzunar – să fim serioşi, notarul e independent, dar când îi dai un grup de 60 de apartamente de vândut, doar el să le vândă, cam scrie ce vrei tu în contracte.

Acum, contractele nu sunt făcute de notari, ci de avocaţii dezvoltatorilor. Notarii doar le preiau, le citesc pe diagonală şi îşi pun antetul şi încheierea de autentificare, sau când banca cere ceva.

Dacă nu vrei să plăteşti pe cineva, nu ai altă alternativă la ora actuală.

Ca cetăţean obişnuit, nu te poţi apăra decât ridicându-te şi tu la nivelul de profesionalism al dezvoltatorului imobiliar, ceea ce este foarte greu de făcut. Deci ai nevoie de cineva din domeniu să te ajute.

Când îţi iei un credit, te duci la un broker imobiliar sau, când faci o asigurare, la un broker de asigurări. Când îţi cumperi o maşină la mâna a doua de la târgul Vitan, te duci cu un prieten care e mecanic auto. De ce, când îţi cumperi o maşină de 6.000 de euro, poţi să mergi cu un mecanic auto, dar când îţi iei o casă – care nu e ceva pe care o cumpărăm zilnic – nu ceri sfatul unui expert? Casele nu sunt standardizate, nu sunt ca un produs din magazin. Nu, sunt mult mai complexe”, a explicat Dumitru Dobrev.

De ce nu intervine statul făcând o legislaţie care să prevină ţepele imobiliare?

"De ce nu intervine statul? Pentru că este în Parlament un lobby extrem de puternic al dezvoltatorilor imobiliari. Şi atunci, fiind lobby-ul ăsta zdrobitor, nu trece niciun amendament.

Nu trece niciun proiect de lege care să reechilibreze balanţa asta dintre dezvoltator şi omul simplu de pe stradă. Care poate e contabil, poate e IT-ist, poate e inginer mecanic. Sau poate e un om cu studii medii, care e, nu ştiu, secretară la o şcoală generală. Şi vrea să-şi ia un apartament cu credit. N-aţi văzut în reportaj, că până şi un poliţist a fost păcălit, un fost poliţist!!! S-a trezit abia la urmă să facă investigaţii.

Deci, în condiţiile în care statul nu intervine şi prin presiune legislativă nu pune un pic de echilibru între cumpărătorul de locuinţe, care e om de pe stradă, şi profesionistul care are toate posibilităţile să tragă spuza pe turta lui, nu rămâne decât posibilitatea asta. Vrem să cumpărăm case, atunci trebuie să plătim şi noi 200-300 de euro la cineva ca să ne facă un mic audit. Şi să.. eu de exemplu, sau alţii ca mine care sunt în piaţa asta de mult, din două-trei telefoane - pe la lichidatorii judiciari, până la executori judecătoreşti, pe la ce găsesc pe internet, ce mai ştiu eu, ingineri, experţi, arhitecţi, urbanişti - m-am lămurit cine e ăla care construieşte acolo şi ce e de capul lui. Şi pot să-i spun unui om: domnule, cumpără sau nu cumpăra de acolo.

Deci oamenii care vor să cumpere pot apela la avocaţi sau la alţi specialişti din domeniu. Poţi să apelezi şi la un arhitect, poţi să apelezi şi la un expert în construcţii care e pe lista Tribunalului Bucureşti de experţi judiciari în construcţii.

Poţi să apelezi şi la un agent imobiliar foarte bun. Da, în care să ai încredere, evident. Da, care ştie piaţa şi a auzit zvonuri că cutare e nemulţumit de apartamentele făcute de ăla. Dar trebuie să-l plăteşti separat.

Mulţi oameni nu că nu ştiu să se documenteze, unii nu ştiu nici măcar să se ducă în apartament cu un metru la ei să măsoare dacă le intră maşina de spălat într-o chicinetă acolo unde e. Şi după aia se trezesc că au cumpărat, că nu e cam plan. Şi după aia se trezesc când vin la avocat că... "Păi stai un pic, dar ai semnat aici că eşti de acord şi cu 5% mai puţin suprafaţa utilă a apartamentului. Ce să-ţi mai fac eu acum?" Deci problema e că trebuie din timp, adică atunci când te hotărăşti să cumperi şi ai găsit ceva care îţi place, trebuie să vorbeşti cu un profesionist.

Am înţeles că acum Ciolacu şi cu Ciucă, şi toţi ăştia sunt disperaţi, vin că avem proiect de lege să scădem la 10% valoarea avansului pe care-l poate cere un dezvoltator pentru un apartament.

Acum da, că-s alegeri, ştiţi? Acum toată lumea când vede, se uită în sondaje şi zice Aoleu, a izbucnit scandalul Nordis, aoleu pierdem voturi. Dar în restul timpului eu vă garantez că din cauza lobby-ului dezvoltatorilor imobiliari nu o să treacă nimic.

Dacă ar exista voinţă politică şi ar exista politicieni responsabili, atunci s-ar putea face o legislaţie din toată. Să le ceară să obţină o poliţă de asigurare din partea unui asigurator contra riscului de neplată. Când nu dai faliment şi când nu-i laşi pe oameni cu ochii în soare. Şi atunci ia să vedem noi cât se conformează şi câţi obţin poliţa aia de asigurare.

Dintre toţi ăştia care fac blocuri şi apartamente şi case de vacanţă şi ce mai fac ei. Păi credeţi că un asigurator cu oameni specializaţi, cu experţi, cu avocaţi, cu toată liota aia de specialişti pe care o are o mare firmă de asigurare îi dă de alde Ciorbă vreodată poliţa de asigurare? Şi în felul ăsta se triază. Şi atunci n-ar mai fi nevoie să vină să mă întrebe pe mine sau pe alt avocat, sau pe un agent imobiliar, sau pe un evaluator imobiliar omul.

Dar în situaţia în care suntem acum nu există altă cale. Pentru că dacă te zgârceşti la 2, 3, 400 de euro după aceea dai 90.000 de euro şi aştepţi la masa credală doar acolo, la tribunal, la falimente, pe Petrache Poenaru, şi mai iei praful de pe tobă, opinează avocatul.

Schema NORDIS este gândită

Adică să nu credeţi că Laura Vicol nu şi-a imaginat ce urmează să se întâmple. Că au vândut de 2-3 ori, mă rog, au făcut de 2-3 ori promisiuni de vânzare-cumpărare. Şi după aia au întabulat numai pe unul şi i-au lăsat pe ceilalţi cu ochii în soare. Nu e că ei nu s-au imaginat că se va sparge furunculul ăsta vreodată.

Clar. Şi şi-au făcut nişte calcule. Dacă ajung în puşcărie, câţi ani de puşcărie vor lua, că poate n-ajung. Că aţi văzut că Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului1 ţine dosarul la dospit. Că sunt de mult făcute plângeri penale pentru o groază de lume.

Şi pe de altă parte aţi văzut că este un caz în Ploieşti unde imediat au arestat-o pe patroana care a vândut de mai multe ori. Şi a vorbit şi un procuror sub protecţia anonimatului. Că da, e uşor de instrumentat astfel de dosare. Te uiţi în cartea funciară, vezi dacă notarul a trimis promisiunile bilaterale ca să nu se promită la mai mulţi. Deci nu era că nu se putea face. Dar clar, ei se bazează pe ceva când au făcut chestia asta pentru că ştiu ce riscă. Şi cumva, prin diverse metode, unele mai ortodoxe, altele mai puţin ortodoxe, ei au tins să minimizeze riscul.

Şi ce au zis? Bă, ne smântânim noi astea cât smântânim. Ne luăm genţi Louis Vuitton şi pantofi Manolo Blahnik şi maşină de 200.000 de euro, dar ne luăm şi 2-3 milioane de euro şi îi punem acolo, la popreală, în Elveţia, undeva la întuneric, la răcoare. Şi după ce o pocni buba, poate aşa să avem noi din ce trăi până la finele vieţii, a punctat Dobrev.

Testul de turnesol - Casa de insolvenţă Transilvania

E foarte interesant de urmărit ce va face CITR-ul care a fost numit de alaltăieri administrator judiciar la Nordis. Casa de insolvenţă Transilvania.

Aici este, de fapt, cheia şi lăcătul. S-a urmărit ce va face CITR-ul. Şi ce anticipaţi dumneavoastră? Dacă CITR-ul se va lua de Vicol şi de Ciorbă şi va urmări cu acţiune în atragerea răspunderii, adică va lua urma banilor, ştiţi cum zicea Giovanni Falcone, care a murit în atentatul acela, follow the money, putem să zicem că mai e un rest de, cum să zic eu, de profesionalism şi de bun-simţ în sistemul judiciar din România.

Dar dacă CITR-ul se va face că plouă, nu va face nicio acţiune, nu va lua urma banilor, nu va intra în contabilitate, nu va pune experţii să vadă contabilitatea de la Nordis şi va închide procedura, spunând: "n-am găsit nimica, două terenuri le-am vândut pe alea, am plătit câţiva creditori garantaţi şi restul ţeapă că, na, asta e insolvenţa, trebuie să mai ia ţeapă şi cineva". Ei, atunci să ştiţi că băieţii ăştia de alde Ciorbă şi alde Laura Vicol şi-au făcut temele ca la carte. Deci urmăriţi-l cu foarte mare atenţie în buletinul procedurilor de insolvenţă de această companie de lichidare şi reorganizare, poate să fie nişte oameni corecţi şi care să-şi facă treaba până la capăt, dar asta înseamnă că vor trebui să muncească şi să facă nişte chestii care să deranjeze pe doamna Vicol, după cum e posibil să fie CITR-ul ăsta ca cele trei maimuţele japoneze: deci n-a văzut, n-a auzit, tot aşa. Deci în funcţie de comportamentul lor, în următorul an, în următorii doi ani, ne vom da seama de întinderea tumorii, până unde s-a întins tumoarea. Ăsta va fi testul de turnesol, susţine avocatul.

În sistemul Judiciar s-a instaurat autocenzura

Potrivit avocatului Dobrev, în Justiţie s-a instaurat autocenzura venită din teamă şi servilism. De aceea nici nu mai e nevoie ca politicienii să sune şi să ceară explicit aranjarea unui dosar.

"Eu nu cred că cineva din politic vine şi dă telefoane şi îi zice primului procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului1: "Ia vezi dosarul ăla al lui Ciorbă, pune-l şi tu mai la fund, nu fă nimic în el." Eu cred că din ultimii ani de zile, mai ales după 2018 încoace, s-a instalat foarte multă frică şi foarte multă autocenzură în sistem.

În sensul că oamenii nu vor să aibă bătăi de cap: hai să împăcăm nişte beţivi care s-au bătut într-o cârciumă, hai să vedem de nişte accidente de circulaţie, chestii de genul ăsta. Când vine un dosar d-ăsta care frige, oamenii din sistem anticipează. Asta e fenomenul care se întâmplă. Anticipează şi îl bagă ei cu de la sine putere la fundul fişetului de dosare, pentru că se întâmplă lucruri dacă nu fac chestia asta.

Se termină mandatul şi nu îl mai confirmă procuror-şef, îl schimbă, vine ca din senin Inspecţia Judiciară şi ia toate dosarele la scărmănat. Şi cum toţi şefuleţii ăştia de prin justiţie au şi ei belelele lor, au şi ei lucrurile de care se tem, atunci e un fel de omerta", a concluzionat avocatul.

Recomandăm şi Mic ghid de supravieţuire în jungla imobiliară din Bucureşti

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor