Scandalul francilor. CSM se opune legii falimentului personal

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră că Legea falimentului personal în varianta propusă ar conduce la blocarea sistemului judiciar, relatează B1 TV.
Adrian Bordea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) (Epoch Times România)
Flori Mladin
21.01.2015

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră că Legea falimentului personal în varianta propusă ar conduce la blocarea sistemului judiciar, relatează B1 TV.

Propunerea unei astfel de legi a fost înaintată de mai mulţi politicieni în ultima perioadă, pe fondul aprecierii francului elveţian.
Judecătorul Adrian Bordea, fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistrturii, a declarat, miercuri, că sistemul judiciar nu este pregătit în prezent să preia cca un milion de dosare care ar rezulta din aplicarea insolovenţei persoanei fizice si nu va avea cine să judece şi unde, transmite Mediafax.

Bordea a făcut aceste precizări la dezbaterile din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pe tema proiectului de lege privind insolvenţa persoanei fizice.

"La nivelul tribunalelor, volumul de activitate a fost de 565.611 de dosare la un numar de 1507 judecători, la nivelul Curşilor de Apel (...) au fost 257.000 de dosare la 817 magistraţi, iar judecatoriile au 1.422.000 de dosare la 2.058 de magistraţi. Dacă 800 mii sau un milion de dosare vor apărea in sistemul judiciar, evident că acesta nu va face faţă cu resursele actuale", a afirmat Bordea.

Totodată, acesta a mai arătat că insolvenţa persoanei fizice trebuie coroborată cu îmbunătăţirea infrastructurii, a numărului de personal din sistemul judiciar. "Altfel nu va mai avea cine să judece şi unde să judece. Să aveti în vedere numărul de judecaători necesar, numărul de grefieri, spaţiile unde să se desfăşoare aceste activităţi", a pecizat Bordea.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor