Scandalul de la Spitalul Pantelimon. Ciolacu: De mult n-am văzut un comunicat atât de dur al unor magistraţi
Premierul Marcel Ciolacu a avut o reacţie dură, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, după scandalul de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti, după ce procurorii au acuzat două doctoriţe de crimă cu premeditare.
"Sperăm să fie ultimul caz de acest gen. N-am crezut că se poate întâmpla aşa ceva în realitate. Pentru că noi vorbim despre nişte medici care trebuie să salveze vieţi nu să omoare oameni. Mai ales că nu vorbim de un omor accidental sau de malspraţie (malpraxis - n.r.), vorbim totuşi de omor premeditat, un lucru foarte grav. Ce am văzut eu ca şi desfăşurare a evenimentelor, anumite lucruri au fost sesizate mai demult, mi se pare că din aprilie, s-a trimis un control administrativ, să se vadă administrativ cheltuielile şi dacă procedurile sunt respectate, pentru că în primul rând acesta este atributul Ministerului Sănătăţii.
Pe urmă am văzut că a fost un control de la Colegiul Medicilor, care a spus că nu se întâmplă nimic. Am văzut atitudinea ministrului, când a cerut imediat ca acei manageri să-şi depună demisiile, deoarece ei erau cu concurs, nu puteau fi demişi, decât dacă acceptau această demisie de onoare. Şi sunt ferm convins, mai ales după comunicatul... din punctul meu de vedere, de mult timp nu am văzut un comunicat atât de dur al unor magistraţi, mai ales că vorbim aici de nişte făptuitori medici...", a declarat Marcel Ciolacu.
Şeful Guvernului s-a arătat "ferm convins" că încet încet vom afla tot adevărul şi a opinat că românii aşteaptă de la autorităţi, de la premier, să nu ia decizii emoţionale.
"Dacă aş fi un prim-ministru care ar lua decizii emoţionale, presupun că aş fi schimbat-o şi pe doamna ministru Deca săptămâna trecută, când a fost scandalul de la SNSPA. Pe mine mă interesează să iau deciziile corecte şi îndreptăţite în funcţie de fapte. Ştiu că trăim într-o lume care ne dorim imediat nişte vinovaţi, mai ales că suntem în nişte luni electorale. Câteodată mai vrem să acoperim cu alte lucruri, alte tâmpenii făcute de către alţi, mai ales oameni politici. Părerea mea că trebuie să dăm dovadă de echilibru. Am văzut că Ministerul Sănătăţii s-a pus la dispoziţia parchetului în totalitate, toate documentele. Foştii manageri de asemenea. Fiindcă este, repet... în justiţie să dă o decizie care nu ne convine. Eu n-am comentat niciodată o decizie a unui magistrat. Nu ne convine. Nu înseamnă că Ministrul Justiţiei e vinovat. Un magistrat a luat acea decizie", a precizat Marcel Ciolacu.
Potrivit prim-ministrului, dacă vrem să trăim într-o ţară normală, deciziile trebuie luate, îndreptăţite şi având toate detaliile.
"Cu adevărat, îmi doresc ca toate aceste detalii, în cursul acestei săptămâni, să le avem la dispoziţie pentru a lua o decizie, să vedem dacă s-a ştiut de acest lucru, dacă a fost tolerat administrativ. S-au luat decizii de către miniştrii ai Sănătăţii, s-au luat decizii administrative, care au dus la pierderi de vieţi omeneşti directe. Acele decizii s-au luat după creierul lor în timpul pandemiei, iar România a avut cea mai mare mortalitate din lume, nu din Europa. Acolo, cu adevărat, un astfel de ministru trebuie demis de îndată, pentru că a luat o decizie administrativă care a dus la pierderi de vieţi omeneşti. Haideţi să lăsăm ancheta să se desfăşoare. Repet, am văzut, Colegiul Medicilor, că a făcut din punct de vedere medical o anchetă, nu administrativă, cum s-au cheltuit banii sau fluxul medicamentelor din spital. Să vedem răspunsurile de la toată lumea, dar mai ales de la Parchet care va face lumină, ţinând cont că este un caz atât de grav", a adăugat Marcel Ciolacu.
Scandalul de la Spitalul Pantelimon
Reamintim că dosarul morţilor suspecte de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti a luat amploare cu o zi în urmă după ce trei cadre medicale au fost reţinute. Este vorba de două doctoriţe acuzate de omor calificat cu premeditare şi de o asistentă acuzată de mărturie mincinoasă.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti susţin că au dovezi că doctorii respectivi l-au omorât efectiv pe un bărbat de 54 de ani după ce i-au scăzut considerabil doza de noradrenalină care îl ţinea în viaţă. Detalii aici
"Practic, e vorba de punerea în acţiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impunea continuarea acestei terapii şi scădeau brusc doza de noradrenalină. (...)
Standardul unei acuzaţii în materie penală este unul foarte ridicat, nu ne putem juca cu aşa ceva. Până acum putem vorbi despre un pacient, un bărbat de 54 de ani. Ancheta este deosebit de dificilă pentru că aceste aparate, injectomatele care administrau noradrenalina nu erau alocate pe un anumit pacient, ci existau mişcări nedocumentate ale acestor aparate.
Erau duse dintr-un salon în altul, mutate de la un pacient la altul în funcţie de necesitaţi. Noi am avut acces la înregistrările salvate de aceste aparate şi am putut ca, în baza acelei fotografii care a circulat şi în presă să identificăm un anumit aparat şi un anumit pacient", a declarat procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, citat de Ziare.com.
Cazul de la Spitalul "Sfântul Pantelimon" implică moartea suspectă a 17 pacienţi în perioada 4-7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a spitalului.
Medicii de la ATI ameninţă cu demisia în bloc. Anunţul a fost făcut joi de Florina Pompilian, şefa secţiei ATI a spitalului.
Practic, marea majoritate a medicilor de la ATI au intrat într-o grevă spontană după intervenţia procurorilor şi şi-au exprimat intenţia de a demisiona din Spitalul "Sfântul Pantelimon".
În acest moment, nu se mai pot face internări în secţia de ATI, iar îngrijirile medicale sunt oferite doar pentru cazurile grave şi urgente. Medicii nu au efectuat deloc anestezii pentru 10 pacienţi care erau programaţi pentru operaţii.
"În secţie suntem 12 medici. Dintre aceştia, 2 sunt anchetaţi, ceilalţi 8 am depus demisiile, o doctoriţă este în vacanţă şi nu ştim încă dacă o altă doctoriţă va demisiona sau nu.
(Cele două doctoriţe reţinute) sunt nişte doctoriţe dedicate, empatice, care îşi îndeplinesc toate sarcinile medicale. Am lucrat cot la cot, întreaga echipă, în această secţie. Noi nu am văzut nimic greşit.
Presiunea a ajuns la nişte cote incredibil de greu de suportat. Nu ne este teamă de nimic, dar nu putem să ne desfăşurăm activitatea în aceste condiţii. Preferăm să mergem în locuri unde să avem linişte", a declarat Florina Pompilian, şefa secţiei de ATI, care crede că "în proporţie de 99,99 la sută" colegele sale sunt nevinovate.
Preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), Şerban Bubenek, a afirmat că există explicaţii medicale pentru dozele de noradrenalină administrate pacientului de 54 de ani, despre care procurorii susţin că a fost ucis cu premeditare.
Şeful SRATI a explicat că există argumente medicale pentru un astfel de tratament şi spune că acuzaţiile procurorilor faţă de cele două doctoriţe reţinute nu se justifică.