Scandalul Biden. Date din jurnalele de operaţiuni ale Serviciului Secret corespund cu e-mailuri publicate de New York Post

Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)

Jurnalele Serviciului Secret, care asigură paza demnitarilor americani, obţinute la începutul acestui an de o comisie de investigaţie a Senatului includ date şi locaţii care coincid cu cele menţionate în presupusele e-mailuri aparţinând lui Hunter Biden, fiul candidatului la preşedinţie al democraţilor, Joe Biden, publicate recent de New York Post.

Potrivirea datelor din e-mailuri şi jurnalele operative ale Serviciului Secret este semnificativă, deoarece autenticitatea e-mailurilor, publicate pentru prima dată de New York Post săptămâna trecută, face obiectul unei dezbateri aprinse.

E-mailurile oferă detalii semnificative în scandalul Burisma - care îl înfăţişează pe actualul candidat din partea Partidului Democrat - Joe Biden - ca autor al traficului de influenţă şi abuzului de putere, iar pe fiul său drept intermediar al obţinerii de foloase necuvenite.

Într-un presupus e-mail, scris după miezul nopţii în 13 aprilie 2014, Hunter Biden i-a scris lui Devon Archer, partenerul său de afaceri, că va călători la Houston a doua zi. Jurnalele serviciilor secrete obţinute de Comitetul Senatului pentru Securitate Internă şi Afaceri Guvernamentale arată o călătorie efectuată de Biden în perioada 13-14 aprilie 2014.

Într-un alt presupus e-mail, Vadim Pozharski, director al firmei ucrainene Burisma, le-a scris lui Biden şi Archer pe 12 mai 2014: „În urma discuţiilor noastre din timpul vizitei la Lacul Como şi a discuţiilor ulterioare, aş dori să aduc următoarele în atenţia dvs.". Deşi e-mailul nu menţionează o dată a călătoriei, jurnalele Serviciului Secret includ menţionarea unei călătorii a lui Biden în perioada 3-6 aprilie 2014.

Într-un alt e-mail, Archer a scris pe 12 mai 2014 că este alături de Biden în Doha, Qatar. Înregistrările Serviciului Secret includ o călătorie a lui Biden la Doha, Qatar, în perioada 11-14 mai 2014.

Potrivirea datelor şi locaţiilor a fost identificată pentru prima dată de membrii Comisiilor Senatului pentru Securitate Internă şi Finanţe.

Rudy Giuliani, avocatul personal al preşedintelui Donald Trump, a furnizat o copie a presupusului hard disk copiat de pe un laptop care ar fi fost deţinut de Hunter Biden şi a trimis-o la NY Post la începutul acestei luni.

Giuliani a refuzat să furnizeze o copie The Epoch Times, care nu a putut autentifica în mod independent fişierele.

Presupusele e-mailuri din articolele publicate de NY Post arată că Hunter Biden a folosit poziţia de vicepreşedinte al SUA deţinută de tatăl său în acel moment pentru obţinerea de profit personal prin intermediul unor proiecte cu China şi Ucraina.

Campania Biden a refuzat să răspundă solicitărilor repetate de comentarii legate de scandalul cu privire la laptopul lui Hunter Biden.