Scandalul Biden, ramificaţii în România. Şeful de cabinet de la Casa Albă: „Zilele următoare veţi vedea şi o conexiune românească”

Vicepreşedintele Americii, Joe Biden. la ceremonia de la Pentagon.
Vicepreşedintele Americii, Joe Biden. la ceremonia de la Pentagon. (Brendan Smialowski / Getty Images)

În ediţia de luni a emisiunii „The Evening Edit” a canalului Fox News, şeful de personal al Casei Albe, Mark Meadows, a declarat că „o parte din banii care par să curgă către familia Biden vin, în mare, din România, Ucraina şi China” şi „cred că în zilele următoare veţi vedea şi o conexiune românească.”

„Joe Biden încearcă să ţină totul sub control (…) Şi ce ştie despre interferenţă (în justiţie n.r.), aşa cum nu vrea să răspundă la întrebările critice, şi anume ce cunoaşte despre corupţia scandalului Hunter. Ştiţi, mi se pare fascinant faptul că unele dintre sumele care par să curgă către familia Biden provin în mare parte din România, din Ucraina şi din China, exact cele trei ţări pentru care Joe Biden era responsabil”, a afirmat Meadows.

Gazda emisiunii, Elizabeth MacDonald, crezând ca Meadows face o greşeală, încearcă să îl corecteze: „Vreţi să spuneţi Rusia şi nu România? Rusia, Ucraina şi China apar în acuzaţiile privind traficul de influenţă al lui Hunter Biden. Este România noua ţară?”

Meadows a răspuns: „Am menţionat România. Cred că în zilele următoare veţi vedea şi o conexiune românească.”

În 2019, după ce scandalul privitor la presupusa colaborare dintre Donald Trump şi Rusia în alegerile din 2016 se stinsese, administraţia Trump s-a văzu în centrul unui alt scandal iscat de democraţi privitor la Ucraina. Donald Trump tocmai presa Ucraina amânând acordarea unui împrumut de câteva sute de milioane de dolari, votat de Congres, pentru a forţa guvernul ucrainean să publice amănunte despre faptul că fostul vicepreşedinte american Joe Biden forţase demiterea unui procuror şef ucrainean care ancheta compania Burisma, din al cărei Consiliu de administraţie făcea parte fiul său Hunter.

Partidul Democrat a încercat chiar demiterea lui Trump - în principal un exerciţiu de PR menit să-i scadă popularitatea înainte de începerea campaniei din 2020. Cu toate acestea, în mijlocul uraganului politic iscat de scandalul Burisma, în octombrie 2019, Rudy Giuliani, critica presa mainstream americană pentru modul în care muşamaliza amănuntele legate de Joe şi Hunter Biden şi afirma că deţine informaţii despre afaceri oneroase pe care Joe Biden le-ar avea în România.

Menţiunile făcute de Giuliani au adus pentru prima oară România în scandal. Veriga din România a familiei Biden duce la Puiu Popoviciu, care, în 2015, l-a angajat pe Hunter Biden să-l apere în dosarul fermei Băneasa. Joe Biden, tatăl lui Hunter, era la acea vreme vicepreşedinte al SUA.

În 2016, Puiu Popoviciu a fost condamnat, dar a făcut apel. În acea perioadă, Hunter Biden i-a cerut ajutorul în cazul dosarului lui Louis Freeh, avocat şi fost director FBI, specializat în reprezentarea în Justiţie a unor personaje extrem de dubioase.

Louis Freeh, la rândul lui, l-a angajat pe Rudy Giuliani. Acesta, în 2018, a trimis o scrisoare preşedintelui Iohannis, şefilor Camerelor Parlamentului (Tăriceanu şi Dragnea la aceea vreme) şi premierului Dăncilă, prin care critica modul în care s-a dus lupta anticorupţie în România, luând partea regimului Dragnea şi cerând chiar amnistie pentru unii dintre cei condamnaţi.

Scrisoarea a fost vânturată de regimul Dragnea şi sateliţii PSD ca fiind un sprijin al administraţiei americane pentru guvern şi implicit pentru modul în care era sabotată Justiţia în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe