Scandal pe legile Justiţiei. Toader, acuzat că apără interesele "corupţilor din PSD" în frunte cu Dragnea

USR se opune adoptării în Parlament a legilor justiţiei în procedură de urgenţă şi îi solicită ministrului Tudorel Toader să îşi asume proiectul şi să îl supună dezbaterii publice.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
31.10.2017

Uniunea Salvaţi România respinge ferm introducerea în procedură de urgenţă a proiectului de modificare a legilor justiţiei în Parlament, a transmis marţi, în cadrul unui comunicat de presă, partidul condus de Dan Barna.

"Astăzi, în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu a propus din partea USR ca legile justiţiei să NU intre în procedură de urgenţă, dar majoritatea PSD-ALDE s-a impus în faţa opoziţiei. USR îi cere ministrului Tudorel Toader să retragă din Parlament proiectul de modificare a legilor justiţiei şi să îl supună unei dezbateri publice reale, care să reunească toţi actorii din domeniu ce pot contribui la modernizarea legislaţiei", se arată în comunicatul citat.

USR a atras atenţia că Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, Ministerul Public şi Consiliul Superior al Magistraturii au respins proiectul de modificare a legilor justiţiei şi au cerut Parlamentului să-l restituie ministrului Tudorel Toader pe motiv că modificările afectează independenţa justiţiei.

"Preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a arătat că proiectul nu a beneficiat de transparenţă şi, mai important, a încălcat dispoziţiile legale care reglementează mecanismul de elaborare şi adoptare a actelor normative. De asemenea, CSM a arătat că o astfel de manieră de abordare a procesului legislativ riscă să îl facă lipsit de eficienţă şi consistenţă, ducând în derizoriu un proiect a cărui importanţă şi necesitate sunt recunoscute atât de sistem, cât şi de societate", a punctat formaţiunea înfiinţată de Nicuşor Dan.

USR a semnalat prin deputatul Stelian Ion, care face parte din Comisia specială pentru sistematizarea legislaţiei din domeniul justiţiei, că ministrul Tudorel Toader a adus într-o mapă proiectul de modificare a legilor justiţiei şi fără nicio explicaţie nu şi-a mai asumat acest proiect major.

"De fapt, Tudorel Toader a respectat ordinele lui Liviu Dragnea care să grăbeşte să adopte acest proiect pentru a scăpa de propriile dosare penale şi pentru a salva corupţii din partid. Fără o dezbatere publică şi fără să ia în considerare opiniile principalelor instituţii din domeniu şi ale reprezentanţilor societăţii civile. Mai mult, Liviu Dragnea a declarat cu nonşalanţă că proiectul de modificare a legilor justiţiei va fi adoptat în Parlament cu sau fără existenţa unui punct de vedere scris al Comisiei de la Veneţia cu privire la modalitatea de numire a procurorilor-şefi, deşi această nouă procedură subminează independenţa magistraţilor", a acuzat partidul.

USR speră că Tudorel Toader se va întoarce la masa discuţiilor cu procurorii şi judecătorii, cu Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca forma legilor justiţiei să reprezinte un progres pentru funcţionarea sistemului de Justiţie din România. În premieră, peste 4000 de magistraţi au cerut retragerea proiectului, iar opinia specialiştilor trebuie ascultată.

În caz contrar, USR susţine că se impune demisia ministrului Tudorel Toader pentru "tentativa de subordonare a Justiţiei intereselor lui Liviu Dragnea şi corupţilor din PSD!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor