Scandal la acordarea granturilor minimis

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a decis anularea concursului de proiecte depuse de IMM-uri pentru obţinerea ajutorului de minimis (fonduri guvernamentale), ca urmare a problemelor apărute în procedura de depunere on-line a cererilor, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe din data de 28 august.
Daniel Chiţoiu, PNL (Epoch Times România)
Epoch Times România
29.08.2013

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a decis anularea concursului de proiecte depuse de IMM-uri pentru obţinerea ajutorului de minimis (fonduri guvernamentale), ca urmare a problemelor apărute în procedura de depunere on-line a cererilor, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe din data de 28 august.

În jur de 30 de firme au ratat obţinerea de fonduri datorită unui soft al Ministerul de Finanţe. Miercuri, 28 august, IMM-urile ce intenţionau să aplice pentru miminis urmau să îşi înscrie proiectul într-un soft al Ministerului de Finanţe. O parte dintre firme nu au reuşit. Softul s-a blocat.

"Azi 28.08.2013, pe site-ul ministerului de finanţe, la ora 8.30 şi 10 secunde s-a blocat site-ul la înregistrarea online a ajutorului de minimis. Apoi după 15 minute a apărut lista cu cei admişi. Suma totală a ajutoarelor este de 500 milioane de lei" se afirmă într-un mesaj trimis redacţiei hotnews de către un întreprinzător ce a ratat înregistrarea în softul minimis.

Încă cel puţin 30 de IMM-uri mai reclamă faptul că Ministerul de finanţe a anunţat închiderea sesiunii de depunere a proiectelor în jurul orei 13.00, în condiţiile în care anunţul oficial preciza că termenul-limită este ora 17.00.

Ministerul se explică: nu a anticipat corect numărul mare de firme care vor accesa site-ul astfel încât "din primele investigaţii rezultă că resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente. " Numărul mare de accesări ale serverelor ministerului au dus la depăşirea limitelor echipamentelor IT:

"La 8.30 serverele Ministerului Finanţelor Publice au înregistrat 52.000 de cereri de conectare pentru toate aplicaţiile MFP, inclusiv pentru schema de minimis, se afirmă în comunicat.

În intervalul 8.30-8.36, 20.225 de persoane au intrat pe pagina de internet a MFP dedicată schemei de minimis. Dintre acestea, 3.164 de persoane completau formularul în intervalul 8.30-8.36.

714 persoane, dintre cele 3.164, au trimis formularul completat primind recipisa de înregistrare, eliberată automat de sistem. Din totalul de 714 solicitări transmise, un număr de 644 de solicitări a fost admis, restul fiind respinse întrucât fie depăşeau plafonul de 200.000 euro admis per solicitant, fie din cauza înregistrărilor multiple ale aceleaşi întreprinderi (acelaşi CUI).

2.450 de persoane care completau formularul nu au finalizat procedura de transmitere a cererii până la epuizarea plafonului de 500 milioane lei.

Având în vedere gradul de solicitare a sistemului descris mai sus, din punct de vedere tehnic, celelalte persoane care au depăşit numărul de 20.225 de utilizatori, în acest interval, nu au putut accesa pagina de internet întrucât limita tehnică a echipamentelor IT fusese deja atinsă."

Dar, unul dintre reclamanţi susţine ca softul minimis s-a blocat "la 8.30 şi 10 secunde". Nu la 8.36.

Echipamentele tehnice IT au clacat în faţa numărului mare de accesări. Totuşi, aşa blocate cum au fost, serverele de la finanţe au reuşit, totuşi, să proceseze în 15 minute datele introduse de cei ce au accesat web-ul ministerului, afişând lista cu IMM-urile admise în proiect, mai reclamă una dintre firmele ce a ratat înscrierea în proiect.

Ministrul Chiţoiu precizează însă că specialişti din Ministerul Finanţelor, STS şi alte instituţii competente, investighează ce s-a întâmplat iar rezultatele şi măsurile vor fi făcute publice cât de curând:

"Îmi doresc ca acest program să fie implementat corect, iar banii din schema de minimis să ajungă la cât mai multe firme fără nicio suspiciune, să creăm locuri de muncă şi să capitalizăm IMM-urile.

Scopul meu este ca prin acest program să stimulăm mediul de afaceri şi nu accept să planeze nicio urmă de îndoială cu privire la acest program.
După cum aţi fost anunţaţi, investigaţia este în derulare şi este efectuată de specialiştii MFP împreună cu STS şi alte instituţii competente din domeniul siguranţei IT iar rezultatele investigaţiei vor fi urmate de măsurile care se impun şi vor fi anunţate public."

Programul minimis

Conform prevederilor art. 2 din H.G. nr. 274/2013, ajutorul de Minimis se acordă IMM-urilor de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanţelor Publice, sub formă de sume nerambursabile, în procent de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 200.000 euro, respectiv 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi.

Obiectivul declarat al programului este crearea locurilor de muncă. Ministrul Chiţoiu declara că speră să creeze peste 15.000 de locuri de muncă în acest an.

Schema de ajutor de minimis le impune firmelor solicitante "condiţia de a crea până la finalizarea investiţiei şi de a menţine pe o perioada de minimum 3 ani de la finalizarea investiţiei: cinci locuri de muncă, din care cel puţin doua locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de până la 100.000 euro, inclusiv; şapte locuri de muncă, din care cel puţin trei locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 euro până la 200.000 euro, inclusiv"

Nu punem alte condiţionalităţi. O altă condiţie va fi să funcţioneze 3 ani de zile. Statul oricum recuperează în anii următori suma acordată prin taxele şi impozitele pe care firma respective le plăteşte", explică Daniel Chiţoiu.

Perioada de derulare a schemei pentru emiterea de acorduri pentru finanţare este 2013-2014, cu posibilitatea prelungirii. Plata ajutorului de minimis se efectuează în perioada 2014-2016, în limita bugetului anual alocat schemei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor