„Sătucul European" în cadrul Zilelor Europei la Chişinău

În acest an, sărbătoarea Zilei Europei este celebrată în perioada - 12-19 mai, eveniment organizat de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, în parteneriat cu Primăria Capitalei. La Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost amplasat „Sătucul European", unde vizitatorii au putut face cunoştinţă cu cultura şi tradiţiile statelor europene. La ceremonia de inaugurare din 12 mai au participat Preşedintele ţării Nicolae Timofti, Ambasadorul Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Primarul capitalei Dorin Chirtoacă, ambasadorii UE în Republica Moldova.
Tatiana Chiriac
13.05.2012

În acest an, sărbătoarea Zilei Europei este celebrată în perioada - 12-19 mai, eveniment organizat de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, în parteneriat cu Primăria Capitalei.  La Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost amplasat „Sătucul European", unde vizitatorii au putut face cunoştinţă cu cultura şi tradiţiile statelor europene.

La ceremonia de inaugurare din 12 mai au participat Preşedintele ţării Nicolae Timofti, Ambasadorul Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Primarul capitalei Dorin Chirtoacă, ambasadorii UE în Republica Moldova.

În discursul său de la ceremonia de deschidere a sărbătorii, Dorin Chirtoacă a ţinut să remarce că integrarea în Uniunea Europeană este un proiect care îi poate uni pe toţi: pe cei de la putere şi din opoziţie, pe moldoveni şi ruşi şi toate naţionalităţile care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel poate să vină o zi când vom putea beneficia de ceea ce au astăzi popoarele UE: de libertate, de securitate, de încredere în ziua de mâine, de dezvoltare economică şi de bunăstare. „Pentru aceasta cred că merită să ne unim cu toţii", a conchis edilul Capitalei.

În luarea sa de cuvânt, Vlad Filat a spus că astăzi se marchează unicitatea construcţiei europene ce reprezintă un act de voinţă supremă de a proiecta viitorul popoarelor europene în termeni de identitate, valori şi principii comune.

„Europa înseamnă democraţie, respect pentru drepturile omului, iar Europa mileniului al XXI-lea înseamnă în egală măsură şi comunicare, deschidere şi participare. În spiritul acestor deziderate atribuim o importanţă deosebită intensificării cooperării cu statele membre ale Uniunii Europene cărora le suntem recunoscători pentru sprijinul acordat şi pentru încrederea pe care o au în viitorul european al ţării mele", a spus Vlad Filat.

Premierul a menţionat că,  Europa înseamnă  şi comunicare, iar an de an, în aceste zile de mai, cetăţenii Republicii Moldova au posibilitatea să comunice de o manieră interactivă cu Europa.

„Europa înseamnă şi proiecte realizate, viziuni împlinite, iniţiative lansate care constituie un parcurs impresionant în dinamică continuă vizând consolidarea multiplelor paliere ale construcţiei europene, piaţa comună şi libera circulaţie fiind printre cele mai marcante realizări ale proiectului european comun, beneficiile cărora sunt convins le vor împărtăşi în rezultatul implementării prevederilor vizând Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător din cadrul Acordului de Asociere şi respectiv a condiţionalităţilor Dialogului cu UE în domeniul liberalizării regimului de vize şi cetăţenii RM", a precizat Prim-ministrul.

Cu prilejul „Zilei Europei la Chişinău", şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, excelenţa sa, Dirk Schuebel, a ţinut să transmită un mesaj de prietenie trainică şi de sprijin pentru parcursul european al statului nostru. Totodată, oficialul european a ţinut să precizeze că UE va continua acordarea de sprijin financiar Republicii Moldova, în pofida crizei financiare cu care se confruntă acum Europa. „Moldova va beneficia şi de nişte fonduri suplimentare pentru a-şi continua şi reconfirma angajamentul privind promovarea reformelor începute", a mai declarat ambasadorul Dirk Schuebel.

În 1957, prin Tratatul de la Roma, a fost înfiinţată Comunitatea Economică Europeană. Iar pe 7 februarie 1993, prin semnarea în Olanda a Tratatului de la Maastricht de către ţările membre ale comunităţii, a fost creată Uniunea Europeană. Alături de drapel, imn şi monedă, şi Ziua Europei este unul dintre simbolurile Uniunii Europene. Ziua Europei este celebrată atât în cele 27 de ţări-membre ale Uniunii, cât şi în alte state europene.

Ziua Europei se sărbătoreşte la Chişinău de mai mulţi ani. De menţionat că în anul 2008 la intrarea în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt" a fost inaugurat Scuarul Europei, cu arborarea drapelului şi prezentarea logo-ului UE din flori.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor