Ziua Europei la Chişinău. Vlad Filat: Uniunea Europeană continuă să ofere speranţa unui viitor mai bun şi al prosperităţii pentru milioane de europeni

La 11 mai, prim-ministrul Vlad Filat a participat la recepţia oferită de Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău cu ocazia marcării în Republica Moldova a Zilei Europei, informează Serviciul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului. În luarea sa de cuvânt, Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, a spus că pe parcursul timpului familia europeană a crescut de la 6 state la 27 de state, iar în 2013 Croaţia va deveni cel de-al 28-lea stat membru al UE. Ambasadorul a salutat progresul înregistrat de Republica Moldova în ultimii ani şi a apreciat eforturile depuse de Premierul Vlad Filat şi Guvernul Republicii Moldova în eforturile depuse privind apropierea de standardele europene.
Premierul moldovean Vlad Filat. (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
12.05.2012

La 11 mai, prim-ministrul Vlad Filat a participat la recepţia oferită de Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău cu ocazia marcării în Republica Moldova a Zilei Europei, informează Serviciul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

În luarea sa de cuvânt, Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, a spus că pe parcursul timpului familia europeană a crescut de la 6 state la 27 de state, iar în 2013 Croaţia va deveni cel de-al 28-lea stat membru al UE.  Ambasadorul a salutat progresul înregistrat de Republica Moldova în ultimii ani şi a apreciat eforturile depuse de Premierul Vlad Filat şi Guvernul Republicii Moldova în eforturile depuse privind apropierea de standardele europene.

Dirk Schuebel a spus că Uniunea Europeană va continua să susţină ţara noastră pe calea reformelor, menţionând că doar în anul curent UE a acordat R. Moldova circa 140 milioane de euro în acest sens. El a salutat progresele înregistrate în ceea ce priveşte reintegrarea ţării.

Premierul a spus că, Ziua Europei este o ocazie de a aminti odată în plus despre faptul, că proiectul european se prezintă ca un nucleu specific al cristalizării unităţii europene.

„Unitate, ce se sprijină azi nu numai pe valori spirituale, democratice, conceptuale, etice şi pe calităţile estetice ale culturii europene, dar şi pe acţiuni coordonate, orientate spre soluţionarea în comun a problemei întregului continent, pe năzuinţa de a realiza „transformări spre bine prin apropiere". Semnificaţia Zilei Europei pentru Republica Moldova este incontestabil determinată de forţa voinţei fiecăruia dintre noi de a acţiona concertat şi consecvent în vederea realizării obiectivului aderării la Uniunea Europeană", a spus Vlad Filat.

Premierul a menţionat că în acest context, sunt foarte importante reformele vizând consolidarea democraţiei şi statului de drept întreprinse de autorităţile Republicii Moldova nu doar prin adoptarea legislaţiei relevante, dar şi prin asigurarea funcţionării sale eficiente.

„Realizarea obiectivului de integrare europeană presupune pe lângă consolidarea spiritului unităţii europene prin împărtăşirea valorilor sale de bază, beneficii palpabile şi vizibile cu caracter economic. În rezultatul acţiunilor întreprinse de autorităţile ţării, cetăţenii moldoveni au posibilitatea să beneficieze de un regim preferenţial de comerţ cu UE, care în timpul cel mai apropiat va fi extins prin instituirea unui regim de comerţ liberalizat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană în rezultatul negocierii Acordului de Asociere", a precizat Prim-ministrul.

Premierul a spus că marile valori europene - aşa cum le-a format istoria evenimentelor spirituale şi politice ale Europei şi pe care cele­lalte părţi ale lumii le-au preluat, măcar pe unele dintre ele ­sunt, aş zice, clare: respectul faţa de unicitatea sufletului omenesc, faţa de libertăţile sale, de drepturile şi de demnitatea sa, principiul solidarităţii, egalitatea în faţa legii şi a statului de drept, protecţia tuturor minorităţilor etnice, instituţiile democratice, separarea puterilor legislativă, executivă, judecătorească, pluralismul politic, respectarea proprietăţii private şi a liberei iniţiative, dezvoltarea societăţii civile.

"Am menţionat anterior fundaţiile solide, pe care se bazează Europa. Avem un scop comun şi valori comune înrădăcinate în libertate şi democraţie, iar Uniunea Europeană continuă să ofere speranţa unui viitor mai bun şi al prosperităţii  pentru milioane de europeni. Aş fi fericit dacă ţara mea, Republica Moldova ar putea să participe la toate astea ca un partener cu drepturi egale", a conchis Premierul.

 

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor