Şase avioane de luptă turceşti efectuează mai multe incursiuni în spaţiul aerian grecesc

O formaţie de avioane de luptă turceşti a pătruns în spaţiul aerian elen de 20 de ori în cursul zilei de miercuri, înainte să fie fugărite de avioanele greceşti, a raporat ziarul Kathimerini.
Avion de luptă turcesc F-16. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.07.2015

O formaţie de avioane de luptă turceşti a pătruns în spaţiul aerian elen de 20 de ori în cursul zilei de miercuri, înainte să fie izgonite de avioanele greceşti, a raporat ziarul Kathimerini.

Şase avioane de luptă turceşti care zburau în formaţie au pătruns de mai multe ori în spaţiul aerian grec, conform ziarului. Aceste intruziuni repetate în spaţiul aerian au avut loc deasupra nordului, centrului şi sudului Mării Egee.

Citând oficiali ai apărării elene, Kathimerini a raportat că două dintre avioanele turceşti erau înarmate şi că a avut loc o confruntare tensionată între avioanele celor două ţări vecine.

Încălcările spaţiului aerian între Grecia şi Turcia reprezintă o problemă comună pentru cele două ţări, în special deasupra Mării Egee. Porţiunea de apă care separă Turcia şi Grecia conţine graniţe maritime ce sunt în mod constant o sursă de neînţelegere între cele două state.

Aceste incidente au înregistrat o creştere rapidă începând cu 2013. Doar în prima lună a anului trecut, aviaţia turcă ar fi încălcat spaţiul aerian elen de peste 1.000 de ori, a raportat ziarul Al-Monitor. Acest număr este dublu faţă de numărul incidentelor care au loc între cele două ţări în prima jumătate a anului 2013, conform Business Insider.

Situaţia reflectă ostilitatea continuă dintre Grecia şi Turcia. Ambele ţări sunt membre NATO dar sunt divizate asupra conflictului cipriot: Turcia este singura ţară care a recunoscut Republica Turcă a Ciprului de Nord ca stat independent iar Grecia doreşte ca Ciprul să controleze întreaga insulă. Depozitele de petrol şi gaze naturale din jurul Ciprului au devenit de asemenea un punct major de dispută între cele două state.

În plus, neîncrederea în Turcia este unul dintre principalele motive pentru care Atena continuă să aloce sectorului apărării o parte din PIB-ul sau mai mare decât oricare altă naţiune NATO, în ciuda problemelor sale bugetare curente.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor