Şapte iniţiative legislative ”fulger” susţinute şi votate de către PLDM şi PCRM

Clădirea Guvernului Republicii Moldova (The Epoch Times)
Tatiana Chiriac
03.05.2013

Astăzi, 3 mai, în Parlament au fost adoptate o serie de proiecte „grandioase” ale PLDM şi PCRM. Toate cele patru iniţiative legislative propuse de PLDM au fost votate în lectură finală cu votul PCRM, la fel cum cele trei iniţiative înaintate de PCRM au fost susţinute de PLDM, relatează unimedia.

Astfel, liberal democraţii au obţinut ca competenţele Guvernului provizoriu să fie extinse, urmând ca prim-ministrul interimar să aibă aceleaşi atribuţii ca şi un prim-ministru, cu excepţia atribuţiilor ce ţin de politica externă. Modificările stabilesc că un Guvern provizoriu poate asigura implementarea legilor adoptate, poate gestiona şi controla activitatea organelor centrale, poate realiza programe de dezvoltare social-economică, poate asigura securitatea statului şi a cetăţenilor.

În special, Guvernul va fi în măsură să ia decizii în vederea executării legilor, să avizeze iniţiative legislative, să elaboreze şi să propună parlamentului modificările la buget, să semneze acorduri internaţionale şi să elibereze acte cu caracter individual.

Potrivit unimedia, au mai fost clarificate competenţele Guvernului demis în exerciţiu. Astfel, printre atribuţiile acordate Cabinetului de Miniştri aflat în exerciţiu, după ce a fost demis, se va număra şi posibilitatea acestuia de a realiza programele de dezvoltare social-economice ale ţării, prevăzute în Programul de Guvernare şi Strategiile întărite prin votul din Parlament.

Precizăm că potrivit art. 103 (2) din Constituţie, în cazul în care Guvernul a primit vot de neîncredere din partea Parlamentului, îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Astăzi PLDM a mai reuşit să convingă comuniştii să voteze pentru readucerea Centrului Naţional Anticorupţie în subordinea Guvernului. Astfel, directorul CNA va fi numit în funcţie de preşedintele ţării, la propunerea prim-ministrului, pe un termen de 4 ani. Totodată, directorul CNA poate fi revocat din funcţie de către preşedinte, la propunerea prim-ministrului.

Corneliu Gurin nu mai este procuror general al Republicii Moldova. În cadrul şedinţei de astăzi, deputaţii au anulat decizia prin care acesta a fost învestit în funcţie. Pentru anularea hotărârii anterioare au votat 65 de deputaţi din partea Partidului Comuniştilor şi Partidului Liberal Democrat. Instituţia urmează să fie condusă din nou de procurorul interimar Andrei Pântea. Potrivit lui Zogorodnîi, preşedintele Comisiei speciale de investigare a procedurii de votare a procurorului, pentru numirea lui Gurin în funcţia de procuror general ar fi votat 49 de deputaţi şi nu 51 aşa cum s-a anunţat în plenul Parlamentului din data de 18 aprilie.

De asemenea, PLDM a obţinut interpretarea moţiunii de cenzură, în care se specifică că acordarea votului de neîncredere Guvernului pe 5 martie, a fost o decizie politică şi nu are nicio legătură cu răspunderea juridică sau penală.

De cealaltă parte, PCRM şi-a pregătit terenul pentru alegeri anticipate. Tot cu votul PCRM şi PLDM, parlamentul a anulat, astăzi, modificările legislative adoptate anterior care prevăd implementarea sistemului electoral mixt, fiind permisă din nou participarea la scrutinele electorale în baza paşapoartelor sovietice.

Mai mult de atât, la iniţiativa comuniştilor pragul electoral a fost majorat de la 4 % la 6 %, pentru blocurile politice formate din două formaţiuni, pragul electoral a crescut de la 7 % la 9%, pentru blocurile politice constituite din trei şi mai multe formaţiuni, pragul electoral a crescut de la 9% la 11 %. Pentru candidaţii independenţi, pragul electoral a rămas neschimbat - 2 %. În rezultat PCRM s-a asigurat că „alianţele partidelor mici de dreapta”, dar în special „a celor de stânga” nu vor trece în Legislativ.

În acelaşi timp, proiectul de lege cu privire la procedura de ridicare a mandatului judecătorilor Curţii Constituţionale, propus de un grup de deputaţi din fracţiunea PCRM, a fost aprobat în lectură finală. Autorul proiectului a fost deputatul comunist Artur Reşetnicov. El a comunicat că "procedura de demitere a judecătorului CC poate fi iniţiată de cel puţin 25 de deputaţi, judecătorul poate fi revocat cu voturile a cel puţin 61 de legislatori". Astfel, legea prevede că magistraţii CC nu mai sunt inamovibili deşi acest fapt este prevăzut expres în Constituţie.

Menţionăm că toate proiectele legislative şi proiectele de hotărâre sus menţionate au fost votate în grabă, într-o singură zi, în ambele lecturi, iar Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu consideră că "Partidul Liberal Democrat a format o coaliţie nedeclarată cu Partidul Comuniştilor pentru a declanşa alegeri parlamentare anticipate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor