Săptămânalul chinez "Economic" publică un reportaj despre fuga oficialilor peste hotare
În numărul din această săptămână al revistei interne din China, Săptămânalul "Economic" a făcut un editorial despre "oficialii descoperiţi" dezvăluind că, între anii 2000 şi 2011, 18.487 de oficiali au fost prinşi în timp ce încercau să fugă peste hotare cu sume obţinute în mod fraudulos.
"Oficialii descoperiţi" numiţi luo guan în chineză, se referă la acele cadre comuniste care îşi trimit familia şi bunurile în străinătate, sperând să fugă ei înşişi acolo în cele din urmă.
Săptămânalul a mai menţionat că cifrele publicate de către Procuratura Supremă a Poporului - cea mai înaltă instanţă de justiţie din China - indicau că într-un interval de 5 ani, au fost capturate peste 54 miliarde de yuan sub formă de capital obţinut în mod ilicit şi bunuri.
Un reportaj publicat în decembrie 2011 de către organizaţia de investigare Global Financial Integrity din Washington D.C. a dezvăluit că între 2000 şi 2009, cifra ieşirii de numerar din China atingea 2,74 trilioane USD, cea mai înaltă valoare printre ţările în curs de dezvoltare din lume.
Reportajul a apărut ca urmare a recentei demiteri a şefului de partid din Chongqing, Bo Xilai, şi dezvăluirii publice a afacerilor sale ilegale cu companii străine. Acesta mai deţine şi un număr de proprietăţi în Hong Kong, Singapore, New York şi Vancouver.
Conform unui reportaj recent al revistei Tendinţe din Hong Kong, Comisia Centrală de Inspecţie a Disciplinei (o entitate pentru anchetarea corupţiei din rândul oficialilor) a emis un document care cerea tuturor oficialilor să dea informaţii detaliate despre toate rudele ce locuiesc, lucrează sau studiază peste hotare. Dacă oficialii refuză să completeze formularul înainte de 1 iulie, vor fi aspru sancţionaţi.
Expertul chinez din Washington D.C., Shi Zhangshan crede că mişcarea reprezintă încercarea premierului Wen Jiabao de a împiedica viitoarele scandaluri cu "oficiali descoperiţi", precum Bo Xilai, să iasă la suprafaţă. "Este evident că Wen Jiabao se află în spatele Comisiei Centrale pentru a-i forţa pe 'oficialii descoperiţi' să raporteze despre situaţia lor familială. În mod cert, vor avea loc evenimente şi mai interesante de acum încolo."
Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.