Săptămâna Europeană a Energiei Durabile lansată la Chişinău
alte articole
Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova în colaborare cu Ministerul Economiei a desfăşurat astăzi la Chişinău ceremonia de lansare a Săptămânii Europene a Energiei Durabile în Moldova, cu genericul „Un pas mic din partea ta. Un pas mare pentru Europa”. Acest eveniment este organizat pentru prima oară în această ţară şi va avea loc în perioada 23-29 iunie, informează Moldpres.
Săptămâna Energetică îşi propune organizarea unor „Zile ale Energiei”, ce vor consta în acţiuni de promovare a soluţiilor de energie regenerabilă, surse alternative şi eficienţă energetică. Scopul acestor evenimente este de a răspândi cele mai bune practici din domeniu şi de a inspira idei noi pentru dezvoltarea unui mediu mai durabil.
În cuvântul de deschidere, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul al Economiei, a menţionat că conceptul de energie durabilă concordă perfect cu priorităţile interne ale ţării, iar unul din obiectivele principale în domeniu este de a crea surse de energie prietenoase mediului ambiant, promovarea utilizării surselor regenerabile de energie şi modernizarea infrastructurilor energetice.
De asemenea, Valeriu Lazăr a subliniat că legislaţia şi instituţiile create în domeniul energeticii din ţară sunt raliate la standardele europene şi urmează ca cetăţenii să conştientizeze importanţa unei abordări durabile în acest domeniu.
“Avem un mare potenţial în ceea ce priveşte utilizarea “energiei verzi”. În această ordine de idei, ne propunem să captăm atenţia publicului larg într-o măsură cât mai mare, deoarece de implementarea acestui fel de energie depinde în mod direct bunăstarea tuturor cetăţenilor, atât a consumatorilor casnici, cât şi a celor industriali”, a remarcat sursa citată.
Prezent la eveniment, Pirkka Tapiola, şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a accentuat semnificaţia faptului că Săptămâna Energetică se desfăşoară în momentul semnării Acordului de Asociere între R. Moldova şi UE.
“UE n-a fost niciodată un proiect de politică externă, ci unul pentru populaţie, iar sectorul energetic este foarte important în acest sens. Ne propunem ca până în anul 2020, 20% din consumul de energie al ţării să provină din surse regenerabile, iar activităţile necesare în această privinţă au început deja să fie implementate”, a specificat oficialul european.
Evenimentul se aliniază la iniţiativele promovate de EU Energy Days, care se desfăşoară în mai multe ţări membre ale UE, începând cu anul 2006, ca urmare a iniţiativei Comisiei Europene.