Salariile rămân îngheţate, pensiile cresc cu 1% în 2013 (revista presei spaniole)

În ziua în care guvernul spaniol va aproba şi prezenta proiectul de buget pentru anul următor, cotidienele spaniole scriu joi despre cele mai semnificative măsuri cuprinse în proiect, considerat cel mai auster din perioada democraţiei spaniole.
(photos.com)
Epoch Times România
27.09.2012

În ziua în care guvernul spaniol va aproba şi prezenta proiectul de buget pentru anul următor, cotidienele spaniole scriu joi despre cele mai semnificative măsuri cuprinse în proiect, considerat cel mai auster din perioada democraţiei spaniole.

Fără creşteri salariale, deşi bonusul de Crăciun va fi primit de funcţionari în 2013, anunţă cotidianul ABC. De asemenea, acesta consemnează şi că guvernul creşte pensiile cu 1% şi va decide la sfârşitul anului dacă le va actualiza şi puterea de cumpărare.

Guvernul va îngheţa şi în 2013 salariile funcţionarilor publici, semnalează la rândul său şi cotidianul La Vanguardia, care arată totodată cum ministrul spaniol al finanţelor, Cristobal Montoro, a propus ca funcţionarii să-şi primească în schimb la sfârşitul anului viitor bonusul de Crăciun, eliminat anul acesta.

Pensiile mai pierd din puterea de cumpărare, consideră El Periodico de Catalunya, care arată cum pensionarii vor primi cu 1% mai mult în 2013, însă nivelul este mult sub cel al inflaţiei. De asemenea, cotidianul catalan scrie şi despre faptul că funcţionarii rămân cu salariile îngheţate, pentru al treilea an consecutiv, însă îşi recuperează bonusul de Crăciun.

Pe prima pagină a ediţiei tipărite de joi, cotidianul La Razon scrie cum premierul Rajoy laudă majoritatea celor care nu manifestează, după ce aceasta a fost referirea şefului executivului faţă de violenţele de la Madrid. De asemenea, mai relatează cotidianul spaniol, premierul cere la Bruxelles respectarea acordurilor din luna iunie, odată ce a crescut din nou prima de risc, care măsoară aprecierea datoriei suverane a Spaniei.

Cultura trece prin cel mai dificil an al său, cu tăieri de 30% din bugete, observă cotidianul El Pais, care precizează cum instituţii precum Muzeul Prado, Muzeul Reina Sofia sau Opera din Madrid au acumulat din 2009 reduceri de peste 65%.

Cotidianul El Mundo este printre puţinele care menţine şi joi pe prima pagină ştiri legate de situaţia din Catalonia, şi scrie că şeful executivului regional, Artur Mas, a promis un referendum legal cu privire la independenţă, iar drept răspuns, pieţele financiare pedepsesc din nou Spania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor