Saga bancherilor decedaţi continuă: director al Citigroup, găsit cu gâtul tăiat

Pe parcursului anul 2014 s-au înregistrat un număr de decese cel puţin controversate în rândul bancherilor cu funcţiile înalte. Dacă la începutul anului, condiţiile deceselor nu erau prea evidente, în ultimele luni poliţia a recunoscut posibilitatea unor asasinate, fapt negat sau acoperit în trecut.
JPMorgan Chase & Co (Spencer Platt / Getty Images)
P. P.
20.11.2014

Pe parcursului anul 2014 s-a înregistrat un număr de decese cel puţin controversate în rândul bancherilor cu funcţii înalte. Dacă la începutul anului, condiţiile deceselor nu erau prea evidente, în ultimele luni poliţia a recunoscut posibilitatea unor asasinate, fapt negat sau acoperit în trecut.

Cel mai nou caz din această serie a fost dezvăluit, miercuri, când un bancher proeminent al Citigroup a fost găsit mort în cadă, cu gâtul tăiat, în apartamentul său din suburbiile New York-ului, potrivit surselor de poliţie.

Shawn D. Miller, în vârstă de 42 de ani, a călătorit în toată lumea pentru Citigroup activând ca unul din experţii politicilor de mediu ai companiei. Sursele poliţiei susţin că acesta şi-a tăiat gâtul şi venele.

Totuşi, cazul acestuia este similar cu cel al zecilor de bancheri din cauza modului straniu în care au murit. Fie că au sărit de pe clădiri înalte, că au fost găsiţi împuşcaţi cu un pistol de cuie, spânzuraţi, sau loviţi de o maşină, sursele poliţie au citat de cele mai multe un aparent suicid.

Corpul lui Miller a fost găsit de un angajat al clădirii în care locuia, marţi, după ce prietenul acestuia i-a sunat pe angajaţii clădiri arătându-se îngrijorat de siguranţa bancherului.

Miller a fost văzut ultima oară, luni, luând liftul împreună cu un bărbat misterios. Dar acesta a fost văzut ulterior pe camerele de supraveghere plecând de unul singur.

Investigatorii cred totuşi că este vorba despre un suicid din cauza naturii rănilor sale şi din cauza faptului că sub corpul său a fost găsit un cuţit, susţin sursele.

Miiler avea o carieră de succes în domeniul evaluării riscurilor de investiţii. În 2011, Citigroup l-a avansat în funcţia de director al departamentului de management al riscului social şi al mediului.

Angajat al Băncii Mondiale înainte să treacă la Citigroup, acesta era unul dintre actorii principali în proiectarea Principiilor Equator, pe care băncile le folosesc pe scară largă la stabilirea politicilor de mediu.

Citigroup este implicată în scandalul financiar LIBOR, în care băncile sunt acuzate de manipulări a cotelor financiare ducând la fraude de trilioane de dolari. De asemenea, banca este suspectată de implicarea şi în scandalul Forex.

O parte destul de mare dintre bancherii de vârf găsiţi morţi lucrau la bănci mari, precum JP Morgan sau Deutsche Bank, care sunt implicate în cele două mega-scandaluri financiare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor