Saakaşvili a primit de la Obama 'tot ce aştepta', însă nu tot ce îşi dorea
Preşedintele american Barack Obama a avut la Washington o întrevedere cu omologul său georgian Mihail Saakaşvili. Liderul de la Casa Albă a promis că va ajuta Georgia 'să capete stabilitate ca stat' şi să se dezvolte în actualele sale graniţe. Însă, potrivit cotidianului rus Kommersant, Obama nu a promis şi o grabnică soluţionare a problemelor abhază şi sud-osetină, şi nici o aderare rapidă a Georgiei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Cu toate acestea, după discuţiile avute cu preşedintele SUA, liderul georgian şi-a exprimat deplina mulţumire, deoarece 'a primit tot ce aştepta'.
Întrevederea Saakaşvili-Obama a constituit punctul culminant al vizitei preşedintelui Georgiei în SUA. Înainte de aceasta, Saakaşvili a povestit în decurs de câteva zile, în cadrul business-summiturilor Basecamp, despre succesele pe care Georgia le-a înregistrat sub conducerea sa în ultimii opt ani. Pentru discuţia cu Obama, lui Saakaşvili i-a fost rezervată, luni, o singură oră, subliniază Kommersant.
'Consider minunată posibilitatea de a discuta cu Mihail Saakaşvili aici, când marcăm 20 de ani de relaţii diplomatice dintre ţările noastre şi 8 ani de la 'revoluţia rozelor'', a declarat preşedintele SUA. 'Georgia trebuie să se mândrească foarte tare cu progresul care a fost atins în construcţia unei ţări suverane şi democratice', a mai spus liderul american. Obama a dat de înţeles că SUA văd în Georgia un model pentru alte ţări ale regiunii. 'Apreciem foarte mult acel model de democraţie şi libertate care a fost creat în Georgia - nu doar pentru această ţară, ci şi pentru întreaga regiune', a declarat preşedintele american.
În acelaşi timp, Obama nu a ezitat să atragă atenţia oaspetelui său georgian asupra necesităţii desfăşurării de 'alegeri cinstite şi libere în Georgia, care ar consolida şi mai mult reformele iniţiate'. Drept răspuns, Saakaşvili a dat de înţeles că alegerile parlamentare şi prezidenţiale care urmează să se desfăşoare în Georgia în 2012 şi 2013 nu înseamnă retragerea sa din politică. 'Georgia devine republică parlamentară, iar anul viitor va fi ales un nou preşedinte, ceea ce va duce democraţia noastră înainte', a promis Saakaşvili.
Experţii au evaluat aceste cuvinte drept o deschidere a lui Mihail Saakaşvili de a conduce guvernul sau de a ocupa o altă funcţie importantă după finalizarea celui de-al doilea mandat prezidenţial al său. 'Noul sistem de administrare parlamentară, care va intra în vigoare în 2013, îi oferă lui Saakaşvili un vast teren de manevră', a explicat pentru Kommersant politologul Nika Imnaişvili. În opinia sa, 'Saakaşvili va avea suficiente resurse politice, influenţă şi popularitate pentru a ocupa fie postul de premier, fie cel de lider al partidului aflat la putere sau cel de preşedinte al parlamentului, iar în condiţiile unui sistem parlamentar aceste posturi sunt foarte importante'.
După cum l-a asigura Obama pe Saakaşvili, 'SUA continuă să susţină aspiraţiile Georgiei de a deveni membru deplin al NATO'. Însă, în opinia experţilor, aceste afirmaţii ale liderului de la Casa Albă nu corespund întru totul ultimilor sale acţiuni: Obama a blocat practic acea parte a bugetului militar al SUA pentru 2012 care prevedea necesitatea reluării livrărilor de arme defensive către Georgia.