S-a încheiat a treia zi de proteste ale minerilor din Valea Jiului

Epoch Times România
07.03.2012

A treia zi de proteste ale minerilor din Valea Jiului s-a încheiat, miercuri, fără incidente majore, după ce protestatari au participat la două marşuri prin municipiul Petroşani, sindicaliştii urmând să decidă joi ce vor face în continuare, în funcţie de rezultatul discuţiilor de la Bucureşti.

Joi dimineaţă, minerii se vor strânge în sălile de apel, unde liderii sindicali le vor prezenta rezultatele discuţiilor cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei.

Peste 3.000 de mineri de la exploatările din Valea Jiului s-au strâns, miercuri dimineaţă, în curtea CNH Petroşani şi au pornit apoi în marş pe străzile oraşului, iar o delegaţie a lor, formată din lideri de sindicat, dar şi mineri, a plecat spre Bucureşti pentru a discuta cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei despre acordarea sporului de pericol majorat la CNH şi despre problematica investiţiilor în mineritul din Valea Jiului.

În timpul celui de-al doilea marş, câteva sute de ortaci au blocat, pentru câteva zeci de minute, circulaţia pe principalul bulevard din Petroşani. Unii protestatari au vrut să plece spre Bucureşti, pe Defileul Jiului, dar au fost convinşi de lideri să se întoarcă în curtea CNH Petroşani şi să reia protestele paşnice. Au mai fost înregistrate câteva incidente minore, când unii mineri s-au îmbrâncit cu forţele de ordine.

Minerii sunt nemulţumiţi că nu au primit sporul de pericol pentru munca în subteran majorat cu 100 de lei, după cum s-a stabilit printr-un protocol semnat cu administraţia în luna februarie.

În timpul marşurilor, minerii au îndemnat la unitate şi le-au cerut trecătorilor să li se alăture, afirmând că problemele nu sunt numai ale lor, ci ale întregii Văi a Jiului.

Minerii sunt nemulţumiţi că nu au primit sporul de pericol pentru munca în subteran majorat cu 100 de lei, după cum s-a stabilit printr-un protocol semnat cu administraţia în luna februarie. La începutul lunii februarie, peste 300 de mineri de la EM Lonea şi EM Lupeni au protestat în faţa sediului CNH Petroşani, cerând plata sporului de periculozitate pentru munca în subteran la valoarea de 700 de lei. Atunci, conflictul s-a încheiat după ce minerii au discutat cu directorul general al CNH, Constantin Jujan, şi a fost semnat un protocol care garanta plata sporului de pericol majorat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor