Ruxanda Glăvan, ministrul Sănătăţii din RM, implicată în dosarul „Filat”.

Ministrul Sănătăţii din Moldova, Ruxanda Glavan
Ministrul Sănătăţii din Moldova, Ruxanda Glavan (facebook.com)

Ministrul Sănătăţii din R. Moldova, Ruxanda Glăvan a avut o întâlnire cu un om de afaceri italian, intermediată de judecătorul de la Curtea de Apel Iaşi, Dan Anton, în sediul Guvernului de la Chişinău.

Potrivit stenogramelor de la dosar, omul de afaceri italian i-a trasmis magistratului de la Curtea de Apel Iaşi că este posibil ca o sumă mare de bani să fie investită în Republica Moldova, iar pentru aceasta, judecătorul român ar trebui să-l pună în contact cu membrii Guvernului de la Chişinău. Fără a nominaliza moneda, italianul se lăuda judecătorului că ar fi obţinut o finanţare de un miliard.

Potrivit Ziaruldeiasi.ro judecătorul Dan Anton ar fi implicat într-o afacere în care ar fi urmat să se investească o sumă foarte mare de bani. În conformitate cu referatul de arestare întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticoruţie (DNA), Anton ar fi trebuit să intermedieze întrevederea dintre oamenii de afaceri din Italia şi Guvernul Republicii Moldova, pentru acea sumă „enorm de mare“.

Din referatul de arestare se vede că negocierile dintre judecătorul Dan Anton şi oamenii de afaceri italieni Renato Del Gatto şi Fiorenzo Polloni ar fi început pe 18 septembrie 2014. În urma mai multor întâlniri şi discuţii telefonice dintre Anton şi iubita acestuia, Marina Moglan, cu cei doi italieni s-a stabilit că aceştia din urmă îşi doreau „facilitarea intrării şi dezvoltării unor investiţii (...) pe piaţa din Republica Moldova”.

Urmând să primească suma de bani care i s-a promis şi un post de director pentru iubita sa, magistratul trebuia să intervină pe lângă Vlad Filat, fost prim-ministru al Republicii Moldova, dar şi pe lângă alţi membri ai Guvernului de la Chişinău. Potrivit sursei citate, la 23 septembrie 2015, Anton şi iubita sa ar fi reuşit să intermedieze o întâlnire între Renato Del Gatto şi Ruxanda Glăvan, Ministrul Sănătăţii din Moldova. Întâlnirea ar fi avut loc în sediul Guvernului şi la ea ar mai fi participat şi un alt om de afaceri basarabean.

Potrivit anchetatorilor, italianul Del Gatto intenţiona să construiască opt spitale în Moldova, în parteneriat cu Guvernul de la Chişinău. În schimb, acesta urma să obţină o linie de creditare pusă la dispoziţie de o asociaţie nonguvernamentală, iar 10% din afacere urmând să ajungă la el.

Afacerea la care face referire DNA s-a amânat pentru că unul dintre afaceriştii implicaţi a intrat în concediu iar între timp, procurorii au intervenit în acest caz şi l-au reţinut pe judecătorul Anton, aflat în prezent în arest preventiv. Italianul Del Gatto este şi el cercetat în dosar.

Astfel fostul lider PLDM, Vlad Filat ar fi primit asigurări de la judecătorul Dan Anton, care urmează să fie audiat de procurorii anticorupţie la Bucureşti, că va interveni pentru nişte oameni de afaceri, cunoscuţi ai lui Filat. În schimb, politicianul de la Chişinău trebuia să achite o anumită sumă de bani şi să faciliteze angajarea unei persoane apropiate judecătorului într-o instituţie din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe